Sat08082020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Čudotvorna moć lanenog sjemena

zdravlje iz sjemenki lana

U posljednjih nekoliko godina dostupne su nam razne informacije o ljekovitom djelovanju mljevenih sjemenki lana. Znanstvenici na jednom od instituta za istraživanje u Kanadi i SAD-u svu svoju pozornost su usmjerili na zdravstveni učinak lanenog sjemena i to prvenstveno u prevenciji i liječenju mnogih degenerativnih bolesti.

Znanstvena testiranja i klinička istraživanja dokazala su kako redovito konzumiranje mljevenih sjemenki lana sprječava nastanak te čak liječi slijedeće bolesti: rak dojke, rak prostate, rak debelog crijeva, rak pluća itd.

Sjeme lana u sebi sadržava čak 27 raznih anti-kancerogenih tvari, od kojih je jedna lignin. U lanenom sjemenu ima 100 puta više lignina od bilo kojeg drugog integralnog zrnja. Nijedna do sada poznata biljka nema ovo čudotvorno svojstvo koje ima sposobnost zaštite našeg organizama i to na način da spriječi razvoj raznih tumora. Jedino u slučajevima kada je rak već dijagnosticiran, preporuča se u slijedećoj kombinaciji: mljevene sjemenke lana u kombinaciji s posnim sirom od obranog mlijeka sa što manjim udjelom masti.

Laneno sjeme smanjuje tjelesnu težinu 

Mljevene sjemenke lana su također odlične i za regulacije tjelesne težine, te uspješno snižavaju razinu kolesterola u krvi. Smanjuju osjećaj gladi jer u sebi sadržavaju velike količine dijetalnih vlakana – čak 5x više od na primjer raži. Ako želite izgubiti na težini, stavite jednu žlicu mljevenih sjemenki lana u jogurt, i to u poslijepodnevnim satima.

Laneno sjeme djeluje blagotvorno na probavne organe

Kao što smo prethodno spomenuli, mljevene sjemenke lana koriste se kao prevencija, ali i pomoć pri liječenju raka debelog crijeva. Dobre su za probleme s artritisom, a koriste se i kod zatvora, te poteškoća s pojačanim lučenjem želučane kiseline. Laneno sjeme vlaži i obnavlja crijevnu floru, potpomaže u oslobađanju plinova te se pokazalo kao savršen prirodni laksativ. Uspješno eliminira otrovne tvari iz organizma, a u većim količinama sadrži obje vrste dijetalnih vlakana – one rastvorive i nerastvorive. Ponavljamo - laneno sjemenje u sebi sadržava više vlakana od bilo koje druge žitarice.

Laneno sjeme blagotvorno djeluje i na živčani sustav

Osobe koje konzumiraju sjeme lana nisu napete već smirene. Laneno sjemenje je idealno za ljude koji su izloženi većem stresu. Ono poboljšava mentalne funkcije kod starijih ljudi, te je savršena doza energije za mozak s obzirom na to da sadrži hranljive tvari koje na prirodan način obnavljaju stanice mozga.

Djelovanje lanenog sjemena na imunološki sustav

Laneno sjeme ublažava alergije i lupus. S obzirom na činjenicu da u sadržava esencijalna ulja Omega 3, 6, 9 te veliki udio organizmu neophodnih hranljivih tvari koje naš organizam čine otpornim na razne bolesti. Korisno je i kod liječenja anemije.

Laneno sjeme pogoduje i našem kardiovaskularnom sustavu

Laneno sjeme liječi aterosklerozu jer eliminira kolesterol koji se nataložio na stjenkama krvnih žila, pomaže kod multiplaskleroze, koronarne tromboze, visokog arterijskog tlaka, srčane aritmije. Sprečava stvaranje plakova i ugrušaka u krvi. Odlično je i u regulaciji razine “lošeg” kolesterola u krvi. Redovitom konzumacijom sjemenki lana znatno se smanjuje i rizik od drugih kardiovaskularnih bolesti.

Djelovanje lanenog sjemena na razne upale

Redovitim konzumiranjem lanenog sjemena utječemo i na smanjenje raznih upalnih procesa – sve bolesti čiji se nazivi završavaju na “itis”, npr. gastritis, hepatitis, artritis, kolitis, meningitis, tonzilitis itd.

Laneno sjeme sprječava prekomjerno nakupljanje tekućine u organizmu

Redovitim konzumiranjem sjemenki lana potpomažemo bubrezima da izluči tekućinu (vodu) i natrij. Nakupljanje vode (edemi, otoci) uvijek su posljedica nekog oboljenja, među ostalom upale zglobova, nekih tipova pretilosti, PMS-a, svih stadija karcinoma te oboljenja krvožilnog sustava.

Laneno sjeme pomaže pri rješavanju problema peruti, akni i opadanja kose. Koristi se kao gel za učvršćivanje i hranjenje kose.

Lanenim sjemenom do vitalnosti

Jedan od najznačajnijih pokazatelja poboljšanja općeg stanja organizma prilikom redovne konzumacije lanenog sjemena je povećanje snage i vitalnosti. Laneno sjeme ima sposobnost povećanja metaboličkog koeficijenta i djeluje na staničnu energiju. Potpomaže brzoj regeneraciji mišića od umora nakon fizičkih aktivnosti.

Način konzumacije

2 žlice mljevenog lanenog sjemena na dan, u kombinaciji s prirodnim voćnim sokom, jogurtom, bijelom kavom ili kao dodatak juhama. Mogu ga konzumirati osobe bilo koje životne dobi, uključujući i malu djecu, adolescente te starije osobe, kao i trudnice.

Kod dijagnosticiranog dijabetesa

Redovno konzumiranje sjemenki lana regulira razinu šećera u krvi.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica