Mon03302020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Bolne mjesečnice

bolne mjesecnice

Ako ste poput većine žena, vjerojatno ste doživjeli menstrualne grčeve koji su poznati još i pod imenom dismenoreja. Dugo vremena se smatralo da su menstrualni bolovi isključivo psihološkog karaktera s obzirom da liječnici nisu mogli pronaći neke abnormalnosti kod pacijentica. Na našu sreću, mišljenja su se tijekom godina izmijenila.

Treba znati da su bolovi u prva dva dana ciklusa normalni. Najčešće se javlja bol u donjem dijelu stomaka i širi se prema kukovima i donjem dijelu leđa. Neke žene imaju mučninu, povraćanje, proljeve i bolove u cijelom tijelu za vrijeme trajanja mjesečnice, i zaista bolovi znaju biti intenzivni i jaki da žena nije u stanju obavljati svakodnevne poslove bez uzimanja lijekova protiv bolova.

Dismenoreja može biti primarna ili sekundarna.

Primarna dismenoreja je bolna, ali nije opasna, najčešće se pojavi tijekom adolescencije (nedovoljno razvijena maternica), a postupno prestaje sredinom dvadesetih godina života ili nakon porođaja. Može također biti uzrokovana nepravilno položenom matericom, ili povišenim razinom hormona prostaglandina. U ovom slučaju za umanjenje boli mogu pomoći analgetici koji smanjuju proizvodnju prostaglandina kao što su mefenaminska kiselina i ibuprofen. Pri uzimanju ovih lijekova treba voditi računa da se ne premaše dnevno preporučene doze koje je savjetovao liječnik ili ljekarnik.

Sekundarna dismenoreja je ozbiljniji problem, bolne mjesečnice su uzrokovane drugim ozbiljnijim zdravstvenim stanjem poput:

  • endometrioza,
  • genitalne infekcije
  • cista ili tumor jajnika.
  • adenomioza
  • cervikalna stenoze

U svakom slučaju ukoliko se radi o konstantnoj boli tijekom mjesečnice, preporučuje se posjetiti liječnika kako bi mogao isključiti postojanje uzroka sekundarne dismenoreje.

Glavna tegoba je dismenoreje je bol koja zaista zna biti neugodna. Ukoliko je isključeno da se radi o sekundarnoj  dismenoreji, osim analgetika, postoje i razne druge opcije kojom se može ublažiti bol. Osim boli neke žene su u tom periodu depresivne i razdražljive, te osim zanjih, razdoblje njihove mjesečnice zna biti i noćna mora za njihovu okolinu.

Ovdje vam donosimo nekoliko savjeta kojim možete umanjiti bolne simptome mjesečnice:

Umjerena fizička aktivnost - ovdje ne govorimo o nekom intenzivnim treninzima, jer ukoliko je bol prisutna, to svakako nije niti izvodivo. Ali lagane i duge šetnje na svježem zraku će svakako olakšati. Povećati će se protok krvi i opskrba organizma kisikom, a sa svim tim općenito bolje stanje organizma. Također lagane vježbe će smanjiti razinu hormona prostaglandina, za kojeg je dokazano da je jedan od glavnih uzroka menstrualnih bolova.

Hormonska kontracepcija - istina je da kontracepcijske pilule imaju i neželjene nuspojave, ali ipak ih liječnici često preporučuju ženama koje se suočavaju s bolnim menstruacijama. Kombinacija hormona koje sadrže pomaže u smanjenju boli te smanjuju obilna krvarenja.

Odmaranje - priuštite si malo više odmora tijekom trajanja ciklusa, te pronađite odgovarajući položaj tijela kako bi na taj način umanjile bol. Mnogim ženama pomaže skupljeni položaj u kojem privuku koljena k sebi. Ponekad može pomoći i nježna masaža i postavljanje toplog ručnika na trbuh.

Prirodna medicina -
masaža trbuha sa eteričnim uljima kamilice, jasmina, kadulje i geranija će zasigurno umanjiti bolove i grčenja maternice. Također biljni čaj pripremljen od mješavine maline, metvice i matičnjaka daje odlične rezultate u smanjenju bolova. Naši stari su također koristili đumbir koji su smatrali najboljim lijekom protiv  bolnih menstruacija. Od đumbira možete pripraviti čaj ili ga dodati svježe naribanog u voćni napitak.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica