Fri08172018

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Bolest štitnjače

bolest stitnjace

Štitnjača (lat. thyroidea) je mala žlijezda smještena na vratu ispod Adamove jabučice,tik ispod kože. Endokrini (hormonalni) je organ, ubraja se u skupinu najprokrvljenijih organa ljudskog tijela i u promjeru ima oko 5 cm. Žlijezda nalik na krila leptira obavlja vrlo značajnu zadaću u organizmu, luči hormone T3 (trijodtironin)i  T4 (tiroksin).

Putem hormona koje proizvodi  utječe na gotovo sve metaboličke procese u tijelu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas u svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi i taj broj neprestano raste. Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Proizvodi li ih previše, doći će do hipertireoze, a ima li ih premalo, izazvat će hipotireozu.

Hipertireoza (pojačana funkcija štitne žlijezde) – autoimuna  bolest koja se najčešće javlja u mlađih žena i obilježena je difuzno povećanom štitnjačom, „buljavim očima“  i simptomima hipertireoze. Izaziva osjećaj anksioznosti, napetosti, emocionalne nestabilnosti, nestrpljenja i nervoze. Oni kojima štitnjača radi pojačano, slabije se mogu  koncentrirati i često ostavljaju dojam nestrpljive osobe.

Također je prisutno znojenje, gubitak težine, razdražljivost , povremena depresija i tuga te problemi sa spavanjem i apetitom. Ti se simptomi ne smiju ignorirati niti “pobrkati s depresijom ili psihozom”, nego je potrebno što prije djelovati i započeti sa liječenjem.
Liječenje se provodi na tri načina: lijekovima, radioaktivnim jodom  i operacijom.

Hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlijezde) -autoimuna ili autodestruktivna bolest kod koje zbog poremećenog imunološkog sustava dolazi do kronične (dugotrajne) destrukcije tkiva štitnjače uz posljedično popunjavanje defekta fibroznim (ožiljnim) tkivom i limfocitima. Najčešće zahvaća žene u dobi od 40 do 60 godina. Prisutan je snažan umor,depresija, debljanje, gubitak interesa i inicijative,usporavanje misli, smanjenje energije i teškoće sa koncentracijom. Čovjek postaje sporiji, umorniji, deblja se a apetit je sve slabiji, javlja se pospanost i zatvor. Koža je suha, hrapava i hladna, podbuhlo lice, ruke i stopala.

U krajnjim situacijama mogu nastati problemi sa srcem i plućima, anemija, kao i psihičke tegobe.. Problem kod hipotireoze je što ona može napredovati vrlo pritajeno i podmuklo, tako da na kraju čovjek postaje depresivan i nezainteresiran za svoju bolest.
Liječenje: zasniva se na hormonskoj nadomjesnoj terapiji levotiroksinom (Euthyrox, Vobenol, Novothyral, Eltroxin, Thyrex).
Redovito pregledavajte štitnjaču svakih 6 mjeseci.

Namirnice koje su korisne za funkciju štitnjače: riba (morska), mrkva,jogurt, špinat, šparoge, marelice, avokado, banana, suncokretove sjemenke, cjelovite žitarice, maslinovo ulje i riblje ulje.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica