Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Afte - simptomi i liječenje

afte

Afte su ovalne ili okrugle ranice koje se najčešće pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, sluznici obraza ili usana. Nikada se neće pojaviti na tvrdom nepcu i na desnima (gingivi).  Najčešće se pojavljuju kod djece i osoba mlađe životne dobi.

Manje afte promjera 0,5 cm do 1 cm pojavljuju se pojedinačno ili u manjim skupinama, često kao posljedica gastrointestinalnih poremećaja ili akutne infekcije. U početku se na sluznici usne šupljine vidi mala crvena mrlja (makula) promjera 1 do 10 mm. nakon nekoliko sati se stvara ulceracija s nekrotičnim dnom iznad kojeg je sivkasta pseudomembrana.

Afta izgleda kao bjelkasta okrugla lezija obrubljena uskim i intenzivno crvenim rubom. Središnje područje se sastoji od nekrotičnih stanica , koje kada se uklone, otkrivaju crvenu podlogu.

Kronične recidivirajuće afte obično su veće (promjer veći od 1 cm), učestalo se pojavljuju kroz duže vremensko razdoblje.

Afte se mogu pojaviti i nekoliko puta godišnje. Iako pravi uzrok nije poznat u njihovom nastanku pojavljivanje bolesti se povezuje sa slabim imunitetom, stresom, anemijom, padom imuniteta, bolestima probavnog sustava (kronični gastritis, ulcerozni kolitis, enterokolitis) te niskom razinom željeza, vitamina B12 ili folne kiseline.

Liječenje afti

Svrbež ili peckanje se može osjetiti i nekoliko dana prije samog izbijanja afti. Stoga ukoliko ste skloni aftama, preporučuje se sa liječenjem početi već u ovoj fazi. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova. Za liječenje afti najčešće se primjenjuju kortikosteroidne kapi ili masti. Ponekad ukoliko su afte puno zahvatile znaju se ćak i primjeniti i injekcije kortikosteroida. Kortikosteroidi suprimiraju upalu i ubrzavaju cijeljenje te samim time smanjuju bol i skraćuju trajanje afti.

Za sprječavanje sekundarne infekcije primjenjuju se antiseptici kao što su klorheksidin ili heksetidin, dok se za ubrzavanje cijeljenja mogu primijeniti preparati na bazi vitamina B6 i lizozima. Ukoliko se radi o vrlo bolnim aftama tada se preporučuje primjena lokalnog anestetika u gelu.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za ublažavanje simptoma afti:

  • preporučuje se izbjegavanje krute hrane jer može samo dodatno nadražiti aftu i povećati bol
  • treba biti oprezan kod pranja zubi
  • izbaciti sve kisele i jake napitke poput alkohola i gaziranih pića
  • izbjegavati jake i kisele začine u hrani
  • izbjegavati vruću hranu i napitke
  • neka istraživanja su pokazala da afte mogu nastati i pri primjeni određenih zubnih pasti, pa je preporuka radi preventive promijeniti zubnu pastu koju ste koristili

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica