Thu06272019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Žučni kamenci i prehrana

zucni kamenac prehrana

Žučni kamenci su najčešća bolest žučnih putova. Radi se o jednoj od ozbiljnijih i bolnijih tegoba, koje vrlo često završe operacijom. Istraživanja su pokazala da gotovo 10% ukupne populacije ima žučne kamence, a kod žena se pojavljuju čak 2 puta češće. U zadnje vrijeme napada sve mlađe osobe a posebno joj pogoduje tzv „zimska hrana“,koju onda treba izbjegavati.

Žuč ima veliku ulogu u probavljanju i upijanju masti pa ako se hranom unosi previše masti u organizam, izlučuje se previše kolesterola u žuč, uslijed čega se ona zgrušava i tada nastaju žučni kamenci.Prehrana igra važnu ulogu u stvaranju kamenaca, pogotovo prehrana bogata masnoćama i ugljikohidratima.

Savjetuje se da nekoliko malih obroka rasporedite na čitav dan, uključujući i one večernje obroke. Ovo će pomoći vašem žučnom mjehuru da se stalno prazni te će se na taj način i spriječiti stvaranje kamenaca.

  • konzumirajte nemasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti
  • izbjegavajte crveno meso u svome jelovniku , te ga zamijenite piletinom, puretinom i ribom.
  • jaja konzumirajte vrlo,vrlo  rijetko te u potpunosti izbacite žumanjak
  • uključite puno voća, povrća i prirodnih sokova u prehranu.Posebno su dobre nemasne juhe, mrkva,karfiol,špinat,bijela riba,kakao.
  • izbjegavajte bijeli šećer i slatkiše, kofein i čokoladu,kao i mahunarke i svu ostalu hranu koja nadima.
  • izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase
  • prehrana neka se uglavnom sastoji od svježe, sirove i neprerađene hrane. Izbjegavajte prženu hranu u svim oblicima
  • pijte čaj od Kombuche i kamilicu

Namirnice koje biste trebali izbjegavati su: jaja (pogotovo žumanjak), svinjska mast, suhomesnati proizvodi, margarin, sardine, sirevi, krumpir, krastavci, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnjaci, bademi, paprike, feferone, jake začine kao i sva alkoholna pića a posebno ona „žestoka“.

Nedavne studije pokazale su da samo dvije žlice maslinovog ulja dnevno već mogu umanjiti rizik od nastanka žučnih kamenaca. Sastojak u maslinovom ulju pomaže smanjenju razine kolesterola u krvi ili žučnom mjehuru.

Također,preporučuje se konzumacija kiselkastih namirnica neposredno prije obroka jer one mogu imitirati želučanu kiselinu i stimulirati žuč na kontrakcije, kako bi izbacila male kamence. Limun je jedna (ako ne i najbolja) namirnica za to jer sadrži najviše antioksidansa.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica