Thu07022020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Priprema domaćeg kefira-zdravlje iz kefira

recept za domaci kefir

Kefir je dijetetski probiotički napitak koji se dobiva fermentacijom mješovite kulture mikroorganizama koju čine mliječno kiselinske bakterije i kvasci, a potiče sa sjevernog Kavkaza. Riječ kefir potiče od turske riječi KEIF koja u slobodnom prijevodu znači „dobar osjećaj“, jer sam napitak redovitim korištenjem dovodi do općeg zdravstvenog blagostanja. Priprema tradicionalnog, domaćeg kefira postiže se miješanjem svježeg mlijeka sa spomenutom kulturom mikroorganizama.

Ovo u stvari predstavlja prvobitan vid konzerviranja mlijeka bez hlađenja. Osnovu kefira čini grupa mekih, želatinastih komadića biomase, a svaki od njih sastoji se od proteina, lipida i rastvorljivog polisaharidnog KEFIRAN kompleksa. Mikroorganizmi koji stvaraju ove komponente ujedno ih koriste i kao sklonište od štetnih vanjskih utjecaja te kao oklop u kome stvaraju optimalne uvjete za svoj rast i razvoj.

Danas je kefir jednostavno pripremiti kod kuće. Potrebno je sveže mlijeko, pasterizirano ili nepasterizirano, sa manjim ili većim udjelom masnoće koje se ulijeva u čistu, staklenu posudu -  teglu u koje se zatim dodaju granule kefira. Teglu sa mlijekom i kulturom kefira potrebno je držati na sobnoj temperaturi cc 24 sata. Nakon toga granule kefira se cijeđenjem odvoje od samog gotovog kefira plastičnom cjediljkom, a gotovi kefir se može odmah konzumirati ili ostaviti u frižideru za kasnije korištenje. Procijeđen kefir se može ostaviti da dozri na sobnoj temperaturi nekoliko dana, pogotovo ako želite smanjiti količinu laktoze u samom napitku, jer bakterije koriste laktozu; mliječni šećer za proces fermentacije.

domaci kefir pripremadomaci kefir priprema2domaci kefir priprema3

     domaci kefir priprema4domaci kefir priprema5domaci kefir priprema6

Bitno je naglasiti da posuđe koje dolazi u dodir sa granulama (posuda, cjediljka, žlica) trebaju biti od plastike, drveta ili stakla, nikako od metala. Granule koje ostanu na cjediljci mogu se i ne moraju, isprati vodom ili svježim mlijekom, te vratiti u posudu u koju se ponovo nalije nova količina svježeg mlijeka.

Ovaj postupak proizvodnje domaćeg kefira možete ponavljati unedogled, odnosno sve dok bakterijama pružate optimalne uvjete za rast i razmnožavanje što je u načelu vrlo jednostavno. Pošto se u ovom procesu osnovna masa granula uvećava i otprilike udvostručuje cc svakih 7 dana, višak jednostavno odvojite kako bi spriječili prekomjeran broj mikroorganizama u jednoj dozi. Odvojen dio možete pojesti, ostaviti u zamrzivaču (ne dulje od 6 mjeseci), ili pokloniti osobama koje su zainteresirane da započnu svoju domaću proizvodnju kefira.

Poznato je kako konzumiranje kefirana doprinosi smanjenju tumora, ima sistemski anti upalni efekt, što ukazuje na to kako konzumacija kefira može doprinijeti poboljšanju bolesti kod kojih je upala u osnovi problema kao što su Ulcerozni kolitis ili razni reumatski procesi. Kefiran kompleks značajno smanjuje i krvni tlak, razinu kolesterola te regulira razinu glukoze u krvi, jer za stvaranje svoje „okućnice“ bakterije koriste i glukozu i kolesterol.

Kao mliječni proizvod, kefir je značajan izvor kalcija, a kvasci iz granula su zaslužni za stvaranje značajne količine kompleksa vitamina B. Redovitim korištenjem, kefir pomaže reguliranju stolice, odnosno uklanja zatvor.

Redovnom konzumacijom kefira naseljavamo naša crijeva ovom dobrom kulturom bakterija, koja svojim rastom rezultira zdravljem crijevne mikroflore. Da bi efekti bili potpuni potrebno je obezbijediti odgovarajuću sredinu za njihovo naseljavanje, što se postiže pravilnim i dostatnim unosom biljnih vlakana koje pronalazimo u voću, povrću i žitaricama.

Pošto su ovo „dobre“ bakterije i kvasci, njihov rast u crijevima sprečava razvoj „loših“ bakterija, što umanjuje ili sprečava probleme digestivnog trakta kao što je razvoj kandide, trovanje hranom i sl. Svakodnevna konzumacija kefira  pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, ali treba naglasiti da to ipak nije lijek, već dodatak prehrani, tako da je eventualne terapije propisane od strane liječnika i dalje je potrebno redovno uzimati.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica