Wed06192019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Prehranom protiv kolesterola

prehranom protiv kolesterola

Kolesterol je vrsta masnoće koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu, a nužan je za sintezu hormona iz grupe kortikosteroida, među kojima se nalaze i spolni hormoni: estrogen, progesteron, testosteron. Kolesterol je potreban organizmu za proizvodnju žučnih soli, a probava masnoća iz hrane u crijevima bila bi nemoguća bez njih.

Uz ostale masnoće kolesterol je prirodan sastojak krvi, ali samo u određenim količinama. Povišena razina kolesterola opasna je za zdravlje čovjeka. Uz diabetes, povišen krvni tlak i pušenje, povećana razina kolesterola u krvi jedan je od četiri najčešća uzroka rizika od ateroskleroze u koronarnim arterijama, infarkta srca te moždanog udara.

No potrebno je potrebno je razlikovati "koristan" (HDL) kolesterol od "štetnog" (LDL) kolesterola. LDL kolesterol je onaj kolesterol koji se nalazi u LDL česticama i iz njih se taloži na zidove krvnih žila izazivajući arteriosklerozu. On se nakuplja u obliku ateroskleroznih naslaga koje smanjuju obim i prohodnost krvnih žila. No, na sreću postoje HDL čestice koje ublažavaju te štetne pojave. One sadrže HDL kolesterol te sakupljaju višak kolesterola s mjesta gdje ga ima previše i odnose ga u jetru.

Iz tog razloga su HDL čestice vrijedan čistač krvnih žila. Normalna razina LDL kolesterola je manja od 3 mola/litri, dok razina HDL kolesterola mora biti veća od 1 mola /litri.

Najzdravije namirnice koje pomažu pri snižavanju povišenog kolesterola u krvi snižavajući štetni LDL kolesterol i regulirajući optimalnu razinu korisnog HDL kolesterola:

 •     Ječam – namirnica bogata beta-glukanom znatno može sniziti LDL (štetni) kolesterol u krvi.
 •     Smeđa riža – bogata hranjivim tvarima koje pomažu pri održavanju zdrave razine kolesterola u krvi, dok ulje dobiveno iz mekinja smeđe riže snižava LDL (štetni) kolesterol.
 •     Brusnice – istraživanja su pokazala kako konzumiranje ovog voća može povisiti razinu korisnog – HDL kolesterola u krvi.
 •     Lanene sjemenke – mljevene sjemenke od lana mogu sniziti razinu LDL (štetnog) kolesterola u krvi.
 •     Bijeli i crveni luk – ovo povrće bogato fitonutrijentima koji sadržavaju sumpor također pomaže pri snižavanju štetnog LDL kolesterola.
 •     Mahunarke – osim što su odličan dodatak dijetama bogatim voćem i povrćem te nisko zasićenim mastima, zbog topivih vlakana koja se nalaze u ovom povrću, mahunarke su također dobre kod snižavanja LDL (štetnog) kolesterola te održavanju zdrave razine HDL (korisnog) kolesterola u krvi.
 •     Orašasto voće bogato za srce zdravim monozasićenim mastima i fitosterolima, pomaže pri snižavanju štetnog LDL kolesterola.
 •     Zob je namirnica bogata beta-glukanom koji smanjuje razinu kolesterola, kao i jedinstvenim antioksidativnim spojevima koji mogu pomoći pri sprječavanju nastajanja slobodnih radikala koji pogoduju stvaranju LDL (štetnog) kolesterola.
 •     Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama kao što je  losos, tuna, srdela i bakalar smanjenje kolesterol VLDL i taurin - organsku kiselinu koja sadrži sumpor, što dodatno smanjuje apsorpciju štetnog kolesterola u crijevima.
 •     Voće iz organskog uzgoja osobito brusnice, grožđe i borovnice koje sadrži polifenole i fitonutrijente, uključujući složene tvari - pterostilbene, koji smanjuju kolesterol i trigliceride te sprječavaju oksidaciju kolesterola i povećavaju razinu korisnog; HDL kolesterola u krvi
 •     Hrana od soje - konzumiranje proteina iz soje smanjenje LDL (štetni) kolesterol i povećava HDL (korisni) kolesterol u krvi.
 •     Organski uzgojeno povrće bogato hranjivim tvarima, kao što su vitamin E, vitamin C, beta-karotena i niacin pomaže snižavanju razine LDL (štetnog) kolesterola.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica