Tue10272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Prehranom protiv gripe i prehlade

prehranom protiv prehlade i gripe

Zima je godišnje doba koje je obilježeno prehladama, virozama i gripom.  Zbog niskih temperatura rjeđe se prozračuju prostorije u kojima boravimo, te se stvaraju uvjeti koji su pogodni za širenje  raznih infekcija.

Pravilnom prehranom se može smanjiti rizik od infekcija. U sezoni prehlada i gripa jako je važno da se u organizam unosi hrana koja je bogata antioksidantima, vitaminima A, C i E. Ovdje vam donosimo popis namirnica koje se preporučuju, kao i onih koje bi bilo dobro izbjegavati.

Kod prehlade se preporučuje:

Naranča i limun - visok udio vitamina C i jaka antioksidativna svojstva imaju odličan utjecaj u uspješnoj borbi protiv infekcija. Vitamin C ima važnu ulogu u održavanju snažnog imunološkog sustava.

Topli čaj – topli čaj će trenutno smiriti grlo koje je upaljeno, ali čaj također ima i antioksidativna svojstva, te ga se preporučuje češće piti u hladnijim danima.

Med - je u osnovi smola s antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima koja jača imunološki sustav. Med je također dobar kod iskašljavanja.

Topla juha – recept naših starih baka koje su kod prehlada i infekcija uvijek pripremale domaću juhu će zasigurno pomoći. Juha je odlična protiv prehlade, posebno kokošja jer djeluje protuupalno.

Češnjak - sprečava infekcije i bogat je vitaminima i antioskidansima pa ga se preporučuje češće dodavati jelima.

Mliječni proizvodi -  sadrže linolnu kiselinu koja poboljšava imunitet. Posebno se preporučuju probiotički mliječni proizvodi jer oni sadrže zdrave bakterije koje nisu samo dobre za probavu jer znanstvenici smatraju kako one mogu stimulirati proizvodnju tvari za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv bolesti.

Proteini – riba, piletina i puretina odličan su izvor proteina za jačanje imuniteta.

Ljute papričice - sadrže aktivnu supstancu pod nazivom kapsaicin koja stimulira imunološki sustav. Također su bogate vitaminom C i karotenom.

Origano - ima antimikrobna svojstva i odličan je za podizanje imuniteta, štiti od prehlade, gripe i groznice. Više o blagotvornom djelovanju origana na naše zdravlje možete pročitati ovdje.

Namirnice koje treba izbjegavati

Kupovni sokovi – sadrže dosta šećera koji ometa bijela krvna zrnca u borbi protiv infekcija.

Masna hrana – teško se probavlja te usporava imunološki sustav.

Alkoholna pića – sadrže određene sastojke koji slabe naš imunološki sustav.

Cigarete - ne pušite i izbjegavajte boravak u prostoriji u kojoj se puši. Dim cigareta još će više nadražiti i isušiti sluznicu nosa i grla te će dodatno pogoršati kašalj.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica