Mon01182021

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Pravilna prehrana protiv kolesterola

prehrana protiv kolesterola

Kolesterol, najpoznatija masnoća u organizmu uzrokuje bolesti srca i krvnih žila; srčani i moždani udar. Kada je količina kolesterola u krvi normalne razine ne treba strahovati. Kolesterol kao važan dio građe svake stanice sudjeluje u proizvodnji hormona i vitamina D. Osnovni je sastojak žući pa samim time i bitan kod apsorpcije masti iz hrane i njihovoj probavi. Iz svega ovoga možemo vidjeti i kako višak kolesterola u krvi može uzrokovati važne posljedice. Zbog toga je održavanje kolesterola u krvi u okviru normalnih vrijednosti bitna pretpostavka za zdravlje čovjeka.

Kako bi smo spriječili povećanje razine kolesterola u krvi, treba smanjiti uzročnike rizika i to na način da prihvatimo zdrav i pravilan način prehrane i življenja. Cilj pravilne prehrane je smanjiti unos kolesterola na 250 - 300 mg dnevno i to smanjenim unosom masnoća životinjskog podrijetla.

Pravilna prehrana protiv kolesterola

Kruh - preporuča se integralni i raženi kruh i peciva, a u manjim količinama može se jesti i prepečenac, lepinja te kruh sa začinima. Nije dobro jesti pekarske proizvode sa jajima i maslacem kao što su lisnato tijesto, kolači i sl.

Tjestenina - preporuča se tjestenina sa vrlo malo kolesterola i masnoća, ali pazite na umake. Ne preporučuje se tjestenina s jajima.

Žitarice - sve su preporučljive jer ne sadržavaju kolesterol i zasićene masti.

Meso - preporučuju se piletina i puretina bez kože. Od teletine, junetine i svinjetine mogu se koristiti samo nemasni dijelovi, poput karea, bifteka i mesa od buta, a u manjim količinama nemasni pršut i kuhana šunka s koje je odstranjena mast. Ne preporučuje se mesni doručak, slanina, kobasice, salame, masna junetina, govedina, svinjetina, teletina, janjetina, kozletina, divljač, patka, guska, iznutrice i paštete.

Riba - preporučuje se srdela, tunjevina, skuša, losos, oslić, list, svježi bakalar i pastrva. Preporučuje se više riba iz hladnog mora u prehrani, jer sadržavaju ulja koja smanjuju razinu triglicerida u krvi. Ne preporučuje se jegulja, škampi, rakovica, plodovi mora poput dagnji i drugih školjaka.

Voće i povrće - ne sadržava kolesterol i može se jesti svježe ili kuhano. Ipak pripazite na pripremu: izbjegavajte jesti povrće prženo u ulju (prženi krumpiri i kroketi) i ono gdje je mast važan dio pripreme (pire, restani krumpir). U manjim količinama avokado, bademi, lješnjaci, orasi, kokosov orah jer sadržavaju mnogo masnoća.

Mahunarke - ne sadržavaju kolesterol, pa sve dolaze u obzir.

Mlijeko i sirevi - preporučuje se mlijeko s malo masnoća (0,9 %), svježi sir (kravlji sir), lagani sirevi, mekani sirevi. Ne preporučuje se punomasno mlijeko, vrhnje, jogurt, fermentirani i zreli sirevi. Maslac nije dopušten.

Slatkiši - preporučuju se deserti bez krema i masnoća, tj. oni od nemasnih jogurta i skute, voćne salate i voćni sladoledi. Ne preporučuju se kolači s tučenim vrhnjem, kreme, krem sladoledi, čokoladni bomboni i slatkiši i mijeni od maslaca i cijelih jaja.

Začini - preporučuju se maslinovo i kukuruzno ulje, margarin s nezasićenim masnoćama, u vrlo malim količinama dopuštena je majoneza i mesne kocke.
Ne poručuju se majoneze, bešamel, masni umaci, maslac, panceta, kokosovo i palmino ulje, svinjska mast i slanina.

Pića - preporučuju se svježi sokovi, a u vrlo malim količinama dopušteno je vino, pivo i alkoholna pića. Ne preporučuje se piti vino, pivo i ostala alkoholna pića ako su ingliceridi visoki.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica