Wed05272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako pravilno jesti voće

kako pravilno jesti voce

Svi mi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sječenje na komadiće i stavljanje u usta. No. to nije tako jednostavno. Važno je znati i kako i kada se jede voće. Kako pravilno jesti voće? Najprije treba znati da se voće ne treba jesti nakon obroka!
Voće treba jesti na prazan stomak. Jedenje voće igra glavnu ulogu u detoksikaciji vašeg organizma, kojeg ono snabdijeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti. Recimo da pojedete dva komadića kruha, a zatim komadić nekog voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprječava u tome. U međuvremenu, kompletan obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa se cijela masa takve hrane počinje kvariti.

Jedite voće na prazan stomak, i to prije obroka! Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove. Dakle, zbog toga i osjećate nadutost! To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su naranče i limuni, jer su oni kiseli, a u našem tijelu sve voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, moći ćete steći svu tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i optimalnu tjelesnu težinu.

Ako želite piti voćni sok - pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokove iz konzervi ili tetrapaka. Nemojte piti ni zagrijane sokove, jesti kuhano voće, jer tada uopće ne dobivate njegove hranljive sastojke. Dobivate samo - ukus. Kuhanje uništava sve vitamine.

Jedenje cijelog ploda je bolje nego pijenje sokova. Ako hoćete piti voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer ga morate dobro promiješati sa pljuvačkom prije gutanja.

Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćne sokove 3 dana, iznenadit će vas koliko ćete svježije i zdravije izgledati.

KIVI: dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj vitamina C je dvostruko veći od onog u naranči!

JABUKA: iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidant, povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime pomaže smanjenju rizika od raka debelog crijeva, srčanog i moždanog udar.

JAGODA: jagode spadaju među voće koje ima najveću moć kao antioksidant te štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.

NARANČA: jedenjem 2-4 naranče dnevno pomoći će vam da se zaštitite od prehlade, snizite kolesterol, spriječite i rastvorite bubrežni kamenac te smanjite rizik od raka debelog crijeva.

LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a također je dupke puna ogromnim dozama glutationa, koji pomaže i pojačava naš prirodni imunitet. Također je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalaze: vitamin C i kalij.

GUAVA I PAPAJA: Guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je također bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju zatvora. Papaja je bogata karotenom i dobro djeluje na vaš očni vid.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica