Mon02182019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Dijabetes i prehrana

diabetes prehrana

Dijabetes (šećerna bolest- lat.diabetes mellitus)  poremećaj je metabolizma koji karakterizira kronična hiperglikemija (povišena razina šećera u krvi) zbog poremećaja izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili čak oboje.

Inzulin ima ulogu da snižava vrijednost glukoze u krvi. Šećerna bolest je sindrom koji često definiramo kao metaboličku bolest povezanu sa poremećajem u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti. Uzrok ove bolesti je nedostatak ili neučinkovitost inzulina. Kod ove bolesti prehrana igra ključnu ulogu.

Idealna prehrana za dijabetičare slična je idealnoj prehrani i za sve ostale. Takva prehrana siromašna je masnoćama, a bogata vitaminima,ugljikohidratima, vlaknima  i mineralima. Preporuka je posjet  nutricionisti kako bi vam osmislio plan prehrane koji odgovara vašem životnom stilu i hrani koju volite. Dijabetičari moraju dnevno unositi minimalno 130 g ugljikohidrata, što više omega-3 masnih kiselina, te maksimalno 6 grama soli.

Smjernice za ishranu kod dijabetesa:

  • Jedite više obroka dnevno podijeljenih u manje količine, idealno bi bilo 6 obroka dnevno. Ni jedan obrok se ne smije preskočiti i važno je jesti u isto vrijeme.
  • Vodite računa o tome da svaki obrok sadrži hranu bogatu škrobom, tj. ugljikohidratima ( npr.kruh, tjestenina, krumpir, riža i žitarice). Količina ugljikohidrata koju unosite u tijelo je važna radi kontrole razine glukoze.
  • Smanjite unos masnoća, koristite radije nezasićene masti i ulja, osobito jednostruko nezasićene masnoće (npr. maslinovo ulje)
  • Izbjegavajte prženu hranu, te nezdrave „brze obroke“, kao što su hamburgeri i sl.
  • Prehranu bazirajte na voću, lisnatom povrću ,plavoj ribi (zbog omege-3), grahu, mesu peradi,  junetini i teletini. U svoju prehranu što više uključite rajčicu, mrkvu, luk, špinat, krastavac, grah,zelje.
  • Ograničite upotrebu bijelog šećera, kao i soli jer sol je neprijatelj krvnog tlaka. Ne morate u potpunosti izbaciti šećer i slatkiše,ali budite umjereni i oprezni. Izbjegavajte sladolede, čokoladu, slastice sa kremama, kekse  i ulje pri kuhanju.
  • Alkohol je potrebno  izbjegavati, kao i cigarete. Od pića je dozvoljena mineralna voda, prirodni sok od naranče, zeleni čaj, čaj od peršina i lišća borovnice, limunada, sok iz kompota (ne kupovnog, već pripremljenog  doma). Preporuka je također da bolesnik više puta dnevno konzumira mlijeko i mliječne poizvode (ukoliko se ne podnosi mlijeko u zamjenu se može uzeti npr. jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko.)
  • Izbjegavajte bijeli kruh, zdravije je uzimati crni, graham,raženi  ili kukuruzni (važni su radi vitamina i radi biljnih vlakana – koja imaju važnu ulogu u pravilnoj probavi).
  • Preporuka je konzumacija juha pripremljenih od povrća i/li kostiju, bez dodataka ikakve tjestenine. Radi se o tzv. „praznim juhama“.
  • Češnjak, kupus, rotkvica, rajčica, cimet i brokula imaju povoljan učinak na regulaciju glukoze.

Ma kako izgledalo teško odreći se najdražih namirnica, zdravlje je ipak najvažnije.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica