Fri03222019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Zaboravite na PMS i menstrualne bolove uz tjelesnu aktivnost

Menstruacija je specifično razdoblje kroz koje žene prolaze svaki mjesec unutar velikog perioda svog života. Većina se žena tada „bori“ s bolovima i vlastitim lošim raspoloženjem. U posljednjih 20-ak godina povećan je interes o utjecaju tjelesne aktivnosti na menstrualni ciklus, te je dokazano da se simptomi PMS-a (Predmenstrualni sindrom) i menstrualni bolovi mogu ublažiti ili čak potpuno otkloniti.

POBIJEDITE PMS

Predmenstrualni sindrom označava simptome koje čak ¾ žena osjeća prije menstruacije, a posljedica su variranja koncentracije hormona. Za to razdoblje karakteristična je emocionalna preosjetljivost, bolovi u leđima i donjem dijelu trbuha, osjetljivost dojki, umor, nadutost, te privremeno povećanje tjelesne mase. Istraživanja su dokazala da redovita tjelesna aktivnost smanjuje pojavu navedenih simptoma jer smanjuje razinu antidiuretskog hormona (ADH) koji onemogućuje izlučivanje tekućine. Dosta je izležavanja na kauču, prionite vježbanju i usrećite -  sebe!

VJEŽBAJTE ZA VRIJEME MENSTRUACIJE

Vježbanje u periodu menstuacije treba biti umjerenog intenziteta. Prevelika opterećenja mogu dovesti do neredovite menstruacije ili čak amenoreje (izostanka menstruacije), što nije uobičajeno za rekreativce i češće se javlja kod vrhunskih sportašica. Razdoblje između 5 i 7 dana koliko traje menstruacija dugo je za potpuni izostanak tjelesne aktivnosti i poremetio bi ritam treninga te održavanje kondicije. U tom je periodu iznimno važno slušati svoje tijelo i njegovim trenutnim mogućnostima prilagoditi vrstu i razinu tjelesne aktivnosti. Ukoliko je Vaš trener stručan prilagoditi će vježbe Vašem trenutnom stanju.
Dismenoreja (bolna menstruacija) pojavljuje se kod nekih žena kao posljedica snažnih menstrualnih grčeva koji mogu biti iznimno česti i intenzivni. Dokazano je da redovita tjelesna aktivnost smanjuje primarnu dismenoreju radi bolje cirkulacije i regulacije lučenja hormona dok su učestalim bolnim menstruacijama dvostruko više izložene tjelesno neaktivne, pretile žene i pušači.

ISPROBAJTE  JOGU

Joga kao vrsta vježbanja usmjerena na tehnike disanja i relaksacije i izvrstan je izbor za aktivnost tokom „onih dana u mjesecu“. Ovakvim izborom vježbi smanjuje se stres, poboljšava protok krvi, te se vježbama istezanja trbuha i leđa smanjuje napetost bolnih mišića maternice. Isprobajte „mačku“, „kobru“ i „psa koji gleda dolje“ te bolne menstruacije ostavite u prošlosti i uživajte u vježbanju tokom cijelog mjeseca!

Vježba 1

Početni položaj: zauzmite četveronožni položaj, tako da se dlanovi nalaze u projekciji ramena, a kut u kuku iznosi 90°. Prsni koš potisnite dolje!
Opis vježbe: napravite grbicu na leđima
Broj serija: 3
Ponavljanja u seriji: 20-25
Pauza između serija: 15 sekundi

Zaboravite na PMS i menstrualne bolove uz tjelesnu aktivnost


Vježba 2

Početni položaj: legnite na trbuh i oslonite se na podlaktice, tako da trup i glava budu u zaklonu
Opis vježbe: ispružite ruke i zadržite oslonac na dlanovima
Broj serija: 6
Trajanje serije: 20 sekundi
Pauza između serija: 15 sekundi

Zaboravite na PMS i menstrualne bolove uz tjelesnu aktivnost


Vježba 3

Početni položaj: zauzmite četveronožni položaj, tako da se dlanovi nalaze u projekciji ramena, a kut u kuku iznosi 90°. Prednji dio stopala oslonite na tlo
Opis vježbe: osloncem na prednji dio stopala i opruženjem nogu podignite kukove visoko. Zadržite položaj nekoliko sekundi te se spustite na puno stopalo
Broj serija: 3
Ponavljanja u seriji: 20-25
Pauza između serija: 15 sekundi

Zaboravite na PMS i menstrualne bolove uz tjelesnu aktivnost

Autorice:
Lejla Dizdarević,
dipl. prof. kineziologije,
univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta
Višnja Kraljić, mag. cin.

Više informacija na www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica