Mon09282020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Vježbe za leđa sa štapom

Bolna leđa sigurno spadaju u jedan od glavnim problema današnjice. Nekad je bila normalna pojava da se osobe starije životne dobi žale na bolove u leđima, pogotovo kod promjena vremena, što i nije bilo tako strašno jer podrazumijeva se da nisi više sasvim zdrav kada si star.

Stvar se vrlo brzo promijenila. Na bolna leđa žale se svi, bez obzira na godine, od djece do starijih ljudi. Nagla promjena životnog stila, koja zahtijeva od ljudi prekomjerno sjedenje i pasivnost, uzrok je problema o kojem pričamo.

Poslove treba obaviti, a teško bi bilo raditi ih trčeći oko računala. Nadalje, djeci se servira zabava koja podrazumijeva potpunu pasivnost pred računalom ili mobitelom, do te mjere da niti ne trepnu po nekoliko minuta.

Manje je poznata činjenica da se kod djece sinapse u mozgu stvaraju tokom izvođenja raznih pokreta, a ne tokom nepomičnog sjedenja, odnosno, kretanje kod djece u pozitivnoj je korelaciji s razvojem kognitivnih funkcija i normalnim psihofizičkim razvojem. Možda smo malo skrenuli s teme... Uglavnom, muskulatura koja je pasivna tokom dugotrajnih sjedenja, vrlo brzo gubi svoju funkciju.

Funkcija leđne muskulature održavanje je dobre posture i preuzimanja dijela tereta s kralježnice na sebe. Iz ovog  je jasno i zašto do pojave bolova dolazi. Pojednostavljeno, leđa sa neaktivnom muskulaturom su slaba i dolazi do lošeg držanja i do loše cirkulacije, a sav teret prelazi na kralježnicu te dolazi do pojave bolova. Naravno, bol mogu uzrokovati i razne povrede, ali to nije naša tema.

Primjeri vježbi za aktivaciju i jačanje leđne muskulature

Vježba 1
Početni položaj: sjednite sunožno, flektiranih stopala, izravnajte maksimalno leđa, a štap držite nathvatom u predručenju. Hvat je širi od ramena!

7

Opis vježbe: privucite štap prema prsima, tako da laktovi ostaju u visini ramena. Spojite lopatice!

8

Broje serija: 5
Broj ponavljanja: 10-15.
Pauza između serija: 15 sekundi.

Vježba 2
Početni položaj: sjednite sunožno, flektirajte stopala i ispravite leđa, a štap uhvatite pruženim rukama nisko iza leđa.

9

Opis vježbe: zadržavajući ravna leđa i uspravan trup, lagano potiskujte štap prema gore, pruženim rukama. Izbjegavajte trazaj da ne ozlijedite rame!!!

10

Broje serija: 5
Broj ponavljanja: 10-15.
Pauza između serija: 15 sekundi.

Vježba 3

Početni položaj: sjednite sunožno, flektirajte stopala i ispravite leđa, a štap uhvatite pruženim rukama nisko iza leđa.

11

Opis vježbe: držeći štap objema rukama iz leđa, povucite ga iz vodoravnog u okomiti položaj, najprije na jednu stranu, vratite u početni položaj pa na drugu stranu.

12

Broje serija: 5
Broj ponavljanja: 10-15, na svaku stranu.
Pauza između serija: 15 sekundi.

Vježbe su izdvojene iz programa vježbanja pod nazivom Medical Pilates. Više informacija na www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica