Tue12182018

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Skijanje bez ozljeda - pripreme su ključne

Pripremu tijela za skijaške napore treba shvatiti ozbiljno, neovisno o tome jeste li napredni skijaši ili početnici. Upravo su olako shvaćanje priprema te forsiranje do krajnjih granica na stazi glavni razlozi tako brojnih ozljeda na skijalištima.

Odlazak na skijanje iziskuje dugotrajnu pripremu organizma te stalnu brigu za tijelo tijekom samog boravka na skijanju. Da bismo stvarno mogli uživati u skijanju te bez problema i straha izvoditi skijaške elemente trebamo biti u dobroj tjelesnoj formi. Ljudi koji skijaju godinama znaju da se trebaju dobro pripremiti kako bi mogli maksimalno iskoristiti dane na snijegu. Početnici pak često nisu upoznati s važnosti pripreme lokomotornog sustava za napore koji ih na stazi očekuju.

Biomehanički gledano, skijaška je tehnika vrlo kompleksna. Težina tijela naglo se prebacuje s jedne noge na drugu, visina centra težišta stalno oscilira, mijenja se nagib tijela u odnosu na padinu, česta su i nenadana proklizavanja pa se u tim uvjetima razvijaju jake sile koje djeluju na mišićno-zglobno-koštani sustav.
Stoga, bilo da znate dobro skijati ili tek krećete u školu skijanja, pripremu tijela za skijaške napore shvatite vrlo ozbiljno! Slaba tjelesna forma preduvjet je za nastanak ozljeda. Upravo su olako shvaćanje priprema za skijanje te forsiranje do krajnjih granica na stazi glavni razlozi tako brojnih ozljeda na skijalištima.

Koliko ranije treba početi s pripremom?

Skijanje je tehnički iznimno zahtjevan sport, a i sam medij aktivnosti specifičan je i pun iznenađenja, od proklizavanja i podrhtavanja do poskakivanja skija. Da bi se elementi tehnike skijanja mogli izvoditi, tijelo mora biti u dobroj formi. U suprotnome nemamo što tražiti na stazi jer je golema vjerojatnost da se ozlijedimo već prvoga dana. Svake se godine na svjetskim skijalištima ozlijedi 150.000 ljudi. Uz ozljede glave, ramena, koljena, palca… redovite su i upale mišića.

Osobama koje su aktivne cijele godine trebat će manje vremena da se u potpunosti pripreme. Redovito vježbanje dva do tri puta tjedno sasvim je dovoljno da tjelesnu formu držimo na visokoj razini. Takvo je tijelo naviknuto na kretanje, muskulatura je jaka, a zglobovi naviknuti na trzaje i nenadane kretnje. Ipak, svaka sportska ili rekreativna aktivnost ima svoje karakteristične zahtjeve pa bi se i redoviti rekreativni vježbači trebali dodatno pripremiti za snijeg ubacujući mjesec dana prije skijanja još dva dodatna treninga tjedno.

Osobe koje uopće ne vježbaju tijekom godine trebaju skijanje shvatiti krajnje ozbiljno i vrlo se detaljno pripremiti. Svakako bi bilo preporučljivo treniranje uz stručno kineziološko vodstvo i nadzor. Sve je više fitness-centara koji u sklopu grupnih programa nude i pripremu za skijanje. Grupni programi pod stručnim vodstvom odlični su da se započne vježbanje jer je u grupi uvijek lakše. Ujedno, postoje veliki izgledi da nastavite s vježbanjem u grupi i kada se vratite sa skijanja. Dobrobiti cjelogodišnjeg vježbanja za fizičko i psihičko zdravlje vjerojatno nije potrebno posebno spominjati.

Individualno vježbanje uz trenera također je zanimljiva opcija i jamči odličnu pripremu. Ta je opcija skuplja, ali tko si to može priuštiti, neće pogriješiti. Rad s osobnim trenerom omogućuje da trening bude prilagođen isključivo vašem cilju vježbanja (u ovom slučaju priprema za skijanje s naglaskom na slabe točke), mogućnostima, potrebama i preferencijama. Uz takvo ćete treniranje brzo postići zadani cilj, a nećete gubiti vrijeme lutajući oko sprava po fitness-centru.

Ako tijekom godine uopće ne vježbate, računajte da će vam trebati minimalno dva mjeseca redovitog vježbanja tri puta tjedno. Ako se odlučite pripremati i koji tjedan duže, u potpunost vas podržavamo: što ste spremniji za napore, to ćete više uživati na snijegu. Uz fizičku pripremu, raspitajte se i o dodacima prehrani koji će pripremiti vaše tijelo za fizički napor.

Trebaju li se pripremati i oni koji tek kreću u školu skijanja?

Da, naravno! U školi skijanja nekoliko se sati dnevno uče i uvježbavaju elementi tehnike skijanja, a to nije nimalo lako.
Kada u školu skijanja dođete u dobroj formi, puno ćete se lakše koncentrirati na izvođenje novih i vama još nepoznatih motoričkih gibanja. Također, dobra će vam forma omogućiti velik broj ponavljanja svakog elementa tehnike, a znamo već da je ponavljanje majka znanja. Odnosno, treba vam biti u interesu da u školi skijanja svaki element tehnike izvedete što više puta tehnički ispravno i da što prije stvorite motorički stereotip. Motorički stereotip znači da ćete određeni element skijaške tehnike moći izvoditi ne razmišljajući o tome kako se izvodi (bez misaone kontrole), a to vam je i cilj. Tek tako dobro naučeni elementi tehnike omogućuju nam uživanje u ovoj sportskoj aktivnosti. U slučaju loše forme stalno će vam padati koncentracija u školi skijanja i nećete moći iz sebe izvući maksimum pa vjerojatno nećete naučiti tako dobro skijati kao što biste naučili da ste se prethodno pripremili.


Slijede primjeri vježbi iz yoge kojima možete započeti vašu pripremu tijela za skijaške napore! Krenimo!


Vježba 1

Početni položaj: stanite uspravno.
Opis vježbe: izvodite niski, srednji te visoki skip, svaki po jednu seriju.
Funkcija vježbe: zagrijavanje muskulature cijelog tijela.

Broj serija: 3.
Trajanje serije: 60 sekundi.
Pauza između serija: 15 sekundi.

SKIJANJE1

Vježba 2

Početni položaj: napravite dugački iskorak i uzručite.
Opis vježbe: zadržite opisani položaj.
Funkcija vježbe: jačanje glutealne te muskulature donjih ekstremiteta.

Broj serija: 3 svakom nogom.
Trajanje serije: 30 sekundi.
Pauza između serija: 15 sekundi.

SKIJANJE2


Vježba 3

Početni položaj: napravite dugački iskorak, petu stražnje noge zadržite na podu i isprepletite dlanove u zaručenju dok su trup i glava u zaklonu. (Položaj ratnika 1)
Opis vježbe: zadržite opisani položaj.
Funkcija vježbe: jačanje glutealne i muskulature donjih ekstremiteta te istezanje prepona.

Broj serija: 3 svakom nogom.
Trajanje serije: 30 sekundi.
Pauza između serija: 15 sekundi.

SKIJANJE3


Vježba 4

Početni položaj: napravite dugački iskorak, petu stražnje noge zadržite na poda i isprepletite dlanove u zaručenju te trup spustite u pretklon do iskoračne noge. Ruke potisnite kao da ih želite prebaciti preko glave. (Položaj ratnika 1)
Opis vježbe: zadržite opisani položaj.
Funkcija vježbe: jačanje glutealne i muskulature donjih ekstremiteta te istezanje stražnje lože i ramenog pojasa.

Broj serija: 3 svakom nogom.
Trajanje serije: 30 sekundi.
Pauza između serija: 15 sekundi.

SKIJANJE4


Vježba 5

Početni položaj: spustite se u duboki čučanj na punom stopalu.
Opis vježbe: laktovima potiskujte koljena prema van.
Funkcija vježbe: istezanje aduktora natkoljenice.

Broj serija: 3.
Trajanje serije: 30 sekundi.
Pauza između serija: 15 sekundi.

SKIJANJE5

www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica