Wed07172019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Savjeti za trčanje ljeti

savjeti za trcanje ljeti

Proljeće i ljeto su periodi kada se gotovo svi odluče na tjelovježbu; to je period kada se spremamo za plažu s željom da izgledamo najbolje moguće u kupaćem kostimu i vrijeme kada se profesionalni trkači i trkačice pomalo pripremaju za jesenju sezonu maratona i polu maratona.

U ovom članku smo se odlučili napisati nekoliko korisnih savjeta za trčanje ljeti koji će vas učiniti dovoljno naprednima, te samo trčanje pretvoriti u uživanje čak i pored teških vremenskih uvjeta kao što je visoka, ljetna temperatura.

Za početak, jedan od najvažnijih savjeta bi bilo postupno privikavanje na visoku temperaturu zraka. Za ovu prilagodbu je potrebno i par tjedana kako bi se organizam privikao na promjenu vremena. Krenite pomalo i nemojte očajavati ako vam trčanje teško pada u periodu kada se temperatura naglo povećava. Ako se naviknete na teške treninge u srpnju i kolovozu, pa čak i u rujnu, trčanje od listopada do studenoga biti će pravo uživanje.

Drugi najvažniji savjet bi bio da pijete dovoljno tekućine, kako bi tijelu pružili svu potrebnu hidrataciju. Možete pri tom kombinirati sportske napitke s vodom, ali i piti samu vodu. Kako bi se spriječila dehidratacija, na trening je potrebno uvijek nositi bocu sa vodom ili izotoničnim napitkom, i to bez obzira duljinu planiranog treninga. Izgubljene elektrolite ćete nadomjestiti ispijajući sportske napitke. Za treninge koji traju više od 1 sata, uz oblino znojenje gube se i dragocjeni minerali. Upravo iz tog razloga se savjetuje da, uz vodu, konzumirate i izotonične, sportske napitke.

Što se tiče opreme za trčanje ljeti, kratke hlače, majica uz lagane patike za trening sasvim su dovoljni. Pripazite na to da prilikom odabira odjeće birate odjeću svijetlih boja. Majica bi trebala biti što laganija, ne-pamučna, s obzirom na činjenicu kako pamuk zadržava znoj i majica se nakon kraćeg treninga zalijepi za tijelo što povećava težinu, i samim tim umanjuje hlađenje. Sintetičke majice su najbolje rješenje, jer dopuštaju koži da diše.

Pripazite na to da ljeti ne nosite pojaseve za mršavljenje koji će vas dodatno znojiti. Ovo ne samo da nema koristi za mršavljenje, već je i opasno po život.

S druge strane nemojte zaboraviti na kapu za trčanje, naočale za sunce i kremu s zaštitnim faktorom.

Pokušajte izbjeći periode u danu kada je temperatura najviša. Obavljajte treninge rano ujutro te ih završite prije 9 h. Navečer trenirajte u šumi, i to nakon 19 h.

Brze treninge obavljajte u teretani, na traci za trčanje, pogotovo ako vam je plan jak intervalni ili tempo trening, te smatrate da ga zbog velike vrućine ne možete obaviti vani.

Budite posebno oprezni ako patite od neke kronične bolesti jer je ljeto vrijeme koje ne pogoduje kroničnim bolesnicima. Posebice obratite pozornost na velike vrućine, te se obavezno javite prijateljima i najavite očekivani povratak s treninga. Uvijek sa sobom nosite mobilni telefon. Dok trenirate nemojte koristiti antiperspirante jer oni mogu spriječiti znojenje prilikom trčanja, a znojenje je jako važno za hlađenje organizma.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica