Tue05262020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Počinjete s vježbanjem? Nikad nije kasno!

Počinjete s vježbanjem? Nikad nije kasno! Nakon što ste godine provele slušajući priče prijateljica o tome kako vježbaju i kako se nakon treninga dobro osjećaju, odlučili ste se i vi pokrenuti. Sigurno nije lako i možda imate osjećaj da se zakasnili kada se svi oko vas već duže vremena redovito rekreiraju. Ne brinite, nikad nije kasno za vježbanje! Bez obzira na godine, ljudsko tijelo je previđeno da se kreće. Ipak, prije no što se odvažite i počnete s vježbanjem razmotrite činjenice koje slijede i ne odustajte tek tako.

Trendovi su jedno, potrebe vježbača su drugo

Vrlo često dolazi do novosti kod toga koji su programi vježbanja in, a koji su out. Nije rijedak slučaj da program promijeni  samo naziv te postane popularniji među vježbačima, a da  sadržaj ostane isti. Vrijeme je kada možemo reći da fitness tržište stvarno nudi za svakoga ponešto. Različite sportske igraonice za djecu, pravo izobilje rekreativnih programa vježbanja za odrasle, ali i programe namijenjene osobama starije životne dobi.

Među grupnim programima vježbanja trenutno su  programi velikih opterećenja apsolutni hit. Veliko opterećenje tokom vježbanja znači da se vježbača tjera do samih granica njegovih mogućnosti. Svakako zanimljivo ako ste inače u dobroj formi ili ste se tokom života bavili sportom pa želite ostati i dalje na visokoj razini treniranosti. Ili pak ste mladi i željni dokazivanja pred prijateljima. Naravno, ako fotke s treninga nema na facebooku, kao da treninga nije ni bilo...

Svi oni koji se tokom života nisu bavili sportom i tek počinju s vježbanjem svakako trebaju izbjegavati agresivne programe vježbanja. Ako imamo  imalo zdravog razuma, ne možemo očekivati da nekog iz uredskog naslonjača možemo odmah ubaciti u vatru i podvrgnuti ga ekstremnim naporima. Organizam koji je izvan treninga treba postepeno uvoditi u formu sustavnim vježbanjem koje je opterećenjem i sadržajem prilagođeno vježbaču početniku.

Nije isto da li netko cijeli život bavio sportom ili počinje s vježbanjem tek kada je uvidio da od silnog sjedenja mora nešto poduzeti želi li sačuvati zdravlje.

Ne oklijevajte, nikad nije kasno!

Zanimljivo je da se sustavnim vježbanjem, neovisno o životnoj dobi, može utjecati na poboljšanje sposobnosti, odnosno tjelesne forme. Što smo mlađi, brže je i jednostavnije, a u ozbiljnijim godinama treba malo više strpljenja da bismo došli do rezultata. Svakako, nikad nije kasno, a već i malo opterećenje dovoljan je podražaj za organizam koji nikada nije vježbao da bi došlo do pozitivnih promjena.

Pustite priče da ste prestari za vježbanje! Odaberite vježbanje koje vam odgovara i nakon kojeg možete normalno funkcionirati, a ne da sa grčem u želucu odlazite na trening. Svidjet će vam se!

Vježbe za jačanje kose trbušne muskulature

Vježba 1

Početni položaj: postavite tijelo u upor
vježbe za trbuh

Opis vježbe: spustite se na koljena i zarotirajte potkoljenice u stranu. Vratite u početni položaj te isto napravite u drugu stranu
vježbe za trbuh

Broj serija: 4-6 (ovisno o stanju forme)
Broj ponavljanja u seriji: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi

Vježba 2

Početni položaj: kleknite razmaknutih koljena. Uspravite trup i odručite pogrčenih podlaktica prema gore
vježbe za trbuh

Opis vježbe: napravite otklon trupom u jednu stranu, vratite se u početni položaj, a zatim napravite otklon trupom u drugu stranu.
vježbe za trbuh

Broj serija: 4-6 (ovisno o stanju forme)
Broj ponavljanja u seriji: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi

Vježba 3

Početni položaj: legnite na leđa, podignite glavu od poda dok su dlanovi na zatiljku.  Noge pružite i spojite, ali ih postavite van prostirke za vježbanje
vježbe za trbuh

Opis vježbe: u ležećem položaju, hodajućim korakom prebacite pružene noge preko strunjače, na drugu stranu
vježbe za trbuhvježbe za trbuh
Broj serija: 4-6 (ovisno o stanju forme)
Broj ponavljanja u seriji: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi

Više informacija na www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica