Tue05262020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Pilates? Naravno!

U sljedećim slučajevima pilates je dobar odabir.

Počinjete s vježbanjem
Još nikada niste vježbali te vježbanje pod stručnim vodstvom kineziologa  nije luksuz, već potreba! Trebate dobro naučiti tehniku izvođenja svake pojedine vježbe, a u to vas trener svakako treba uputiti teorijski, praktičnom demonstracijom vježbe te ukazivanjem na pogreške koje radite tokom izvođenja vježbi. Youtube ipak nema oči i nije stručnjak za kretne strukture koje vaše tijelo izvodi.

U ovom slučaju ljudski faktor je  bitan, koliko god da modernu tehnologiju uzdižemo na razinu božanstva. Bitno je da slušate trenerova uputstva, da ste koncentrirani na izvođenje vježbe i sve ćete brzo pohvatati te izbjeći ozljede koje su česte kada vježbamo bez nadzora.

Upravo se u pilates tehnici svaki pokret tijela izvodi kontrolirano u i skladu s disanjem. Nema naglih kretnji i vjerojatnost ozljeda gotovo je zanemariva. To što takvo vježbanje ne sadrži skokove i šprinteve, ne znači da je vježbanje "lagano" i besmisleno. Odlično je za početnike. A kako vrijeme ide, treninzi su sve naporniji, a vježbe složenije.

Želite ojačati cijelo tijelo
Primijetili ste da vam je muskulatura oslabila od premale količine kretanja i od stalnog gledanja u ekran? Tada je ovakav program vježbanja dobar odabir. Pilates jača muskulaturu cijelog tijela, a ne samo neke regije. Velik se naglasak stavlja na jačanje muskulature trupa koja uspostavlja dobro držanje, a koje se narušava prekobrojnim satima sjedenja. Uz pilates tehniku brzo se dolazi do dobrog držanja, a sami vježbači primjećuju smanjenje bolova u regijama tijela s kojima su imali problema tokom života. Jačanje muskulatue cijelog tijela, s naglaskom na uspostavljanje dobrog držanja, kvaliteta je pilatesa koju se ne može osporiti.

Ne volite buku
Ne sviđa vam se vježbanje u ritmu glazbe koja trešti? Oni koji ne vole pratiti ritam glazbe dok vježbaju, trebaju izabrati program vježbanja u kojem je glazba samo kulisa. Takvi treninzi obično su mirnijeg karaktera i nema dinamičnih kretnji. Idealno da vježbanje bude i opuštanje. Također, dobro odabrana glazbena podloga ublažava svakodnevni stres. Takvim treningom pokreće se cijeli organizam, a postiže se psihička relaksacija.

Vježbe za jačanje gornjeg dijela leđa

Vježba 1
Početni položaj: sjednite na potkoljenice. Odručite pogrčenih ruku u kojima držite bučice, sa podlakticama usmjerenim prema gore
vjezbe za gornji dio leda

Opis vježbe: opružite podlaktice, opružene ruke zarotirajte tako da dlanovi gledaju natrag te napravite potisak rukama prema natrag
vjezbe za gornji dio leda

Broj serija: 5
Broj ponavljanja u seriji: 15
Pauza između serija: 15 sekundi

Vježba 2
Početni položaj: sjednite na potkoljenice, uspravite trup. Odručite pogrčenih ruku i spojite lopatice, kao da želite spojiti laktove iza leđa.
vjezbe za gornji dio leda

Opis vježbe: odručite i potisnite ruke natrag
vjezbe za gornji dio leda

Broj serija: 5
Broj ponavljanja u seriji: 15
Pauza između serija: 15 sekundi

Vježba 3
Početni položaj: sjednite na potkoljenice, uspravite trup.Odručite pogrčenih ruku, tako da su podlaktice usmjerene dolje, a nadlaktice paralelne s podom
vjezbe za gornji dio leda

Opis vježbe: zaručite istovremeno s obje ruke
vjezbe za gornji dio leda

Broj serija: 5
Broj ponavljanja u seriji: 15
Pauza između serija: 15 sekundi

Više informacija na www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica