Wed07172019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Barre pilates

Barre pilates je jedinstven način vježbanja u kojem se kombinacijom osnovnih elementa klasičnog baleta i pilates tehnike aktivira i oblikuje cijelo tijelo. Začetnica metode je balerina Lotte Berk, koja je 1940.-ih godina nakon ozljede kralježnice započela s ovakvim načinom vježbanja. Zanimljiva i nova metoda proširila se i na zapad gdje je vrlo popularna, no u Hrvatskoj je većini još uvijek potpuna nepoznanica.

BALET – UMJETNOST U POKRETU

Barre je u prijevodu s francuskog baletna pritka, jedini rekvizit koji uz vlastito tijelo koriste balerine. Balet osvaja elegancijom, i kao jednu od najstarijih plesnih tehnika, karakteriziraju ga kontrolirani, fluidni i „izduženi“ pokreti. Izvođenje ovih gracioznih pokreta, koji odaju dojam izvedbe s lakoćom, iznimno je naporno zbog stalne aktivnosti i kontrole velikog broja mišića. Rotacijama koje se dodaju pokretima pridonosi se i aktivaciji manjih mišićnih skupina koje su u nekim drugim vrstama grupnih aktivnosti zapostavljene. 

BUDITE I VI „BALERINA“

Rekreativci ovim programom prolaze osnovne baletne pozicije ruku i nogu, čučnjeva (plie), različitih odnoženja (battements), poskoka i skokova, te elemente pilatesa , naročito na tlu, „uljepšane“ plesnim pokretima. Sat je prilagođen svim dobnim skupinama i individualnim mogućnostima vježbača te se pokreti izvode manjim amplitudama. Ovakvim treningom poseban se naglasak stavlja na  pravilno držanje tijela, kontrolirane i duge pokrete, velik broj ponavljanja, pulsiranja i duga istezanja. Rezultat je utjecaj na fleksibilnost, ravnotežu, koordinaciju, mišićnu snagu i izdržljivost. Povećanjem broja poskoka i skokova te dinamičnijim pokretima povećava se i aerobna komponenta treninga te se oblikuje cijelo tijelo s posebnim naglaskom na mišiće stražnjice i nogu. Postupnom progresivnošću u trening se osim baletne pritke uvodi i velik broj različitih fitnes rekvizita te se svaki put iznova savladavaju novi i naporni izazovi. Bez napora nema ni rezultata, izazivamo i vas!

Barre pilates

Autorice:
Lejla Dizdarević,
dipl. prof. kineziologije,
univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta
Višnja Kraljić, mag. cin.

Više informacija na www.pilates-isis.hr

barre

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica