Thu06272019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


3 razloga za ravan trbuh

9a

Ljeto se bliži, počinju prvi odlasci na plaže i bazene, a svaka žena želi dobro izgledati kada je izložena pogledima drugih. U kupaćem kostimu ne može se sakriti stanje forme, baš kao niti loše prehrambene navike.

Područje trbuha prvo je koje nas izdaje. Upravo višak potkožnog masnog tkiva koji se skupi tokom zime na trbuhu, najviše iritira.

Valja napomenuti da za ravan trbuh prvenstveno treba količinu potkožnog masnog tkiva držati u okvirima preporučljivih postotaka, a vježbama koje aktiviraju trbušnu muskulaturu postižemo čvrstoću i zategnutost trbušnog područja.

Odnosno, dok god se ne riješimo masnog tkiva nakupljenog na trbuhu, područje trbuha neće biti čvrsto i ravno, a mišići neće biti vidljivi.

Slijede 3 dobra razloga zašto svaka žena treba težiti ravnom trbuhu.

Fit je zdravo!
Dobra figura i ravan trbuh, osim svoje estetske vrijednosti, ukazuju na stanje zdravlja pojedinca. Količinu potkožnog masnog tkiva uvijek bismo trebali održavati u granicama koje su zdravstveno prihvatljive. Svaki moderni fitness centar posjeduje spravu uz pomoć koje već u nekoliko sekundi možemo saznati koliki postotak od ukupne mase tijela čini potkožno masno tkivo. Kao što je jasno vidljivo iz grafičkog prikaza, količina masnog tkiva za žene trebala bi se kretati između 15 i 28% od ukupne mase tijela. U tim okvirima organizam može funkcionirati u optimalnim uvjetima.

bodyfatchart

Nikako ne treba težiti ekstremima. Kada se postotak potkožnog masnog tkiva kod ženske populacije spusti ispod 12% govorimo o pothranjenosti i narušava se stanje zdravlja u vidu hormonalnih disbalansa. Ova pojava česta je kod sportašica, a manifestira se pojavom osteoporoze već u mladosti, neredovitim menstrualnim ciklusom (ili potpunim izostankom menstruacije), gubitkom reproduktivne funkcije...
Isto tako, prelazak u zone prekomjerne tjelesne težine, još gore, pretilosti, opasan je po stanje zdravlja. Svi znamo da je upravo prekomjerna tjelesna težina okidač  mnogih nemilosrdnih bolesti, prvenstveno krvožilnih.

Ne zovu ga uzalud trbušni zid!
Da bi trbušna muskulatura bila čvrsta i u funkciji potrebno je izvoditi vježbe kojima aktiviramo mišiće trbuha. Raspon je širok, od nekoliko vježbica pred televizorom pa do ozbiljnog vježbanja pod stručnim vodstvom. Naravno, i efekt ne može biti jednak! Što je muskulatura čvršća i u boljoj formi, to će i trbuh biti ravniji (ukoliko je postotak potkožnog masnog tkiva nizak!).

Snažan trbušni zid štiti unutarnje organe u slučaju nenadanog pada ili udarca. Ne razmišljamo o tome, ali je vrlo bitno u prometnim nesrećama, nenadanim padovima, udarcima u sportu, tokom poroda...

Također, zaboravljamo da trbušna muskulatura sa leđnom sudjeluje u održavanju uspravnog položaja tijela! Bez dobrog držanja, niti najbolja figura ne dolazi do izražaja!

Doprinosi estetici tijela!
Ravan trbuh uistinu je simbol dobrog izgleda, kako žene , tako i muškarca. Ne zavaravajmo se da ga je lako postići. Da bismo dobro izgledali ljeti u kupaćem kostimu, tokom cijele godine trebamo biti disciplinirani u prehrani i predani redovitom vježbanju.

Još uvijek je velik broj onih koje kažu da im se ne isplati cijelu godinu biti na oprezu zbog sedam dana na plaži. Definitivno, sedam dana mora slab je motiv. Uvijek se možemo sakriti na neku od osamljenih plaža. Zdravlje koje nas neće izdati i dobro raspoloženje već su druga priča!

Soft Drill vježbe za učvršćivanje trbušne muskulature:

Vježba 1

Početni položaj: legnite na leđa, opružite noge i stopala, a ruke držite stisnutih šaka u gardu
3 razloga za ravan trbuh

Opis vježbe: podignite lopatice od poda i rukama ispucajte direkt između pogrčenih nogu privučenih na grudi
3 razloga za ravan trbuhBroj serija: 3
Broj ponavljanja: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi


Vježba 2
Početni položaj: legnite na leđa, pogrčite noge i koljena privucite na grudi, stopala su u ekstenziji. Ruke su uz tijelo, stisnutih šaka, palčeva okrenutih prema gore.
3 razloga za ravan trbuh

Opis vježbe: opružite obje noge i ne spuštajte ih na pod. Jednu nogu zadržite, a drugom ispucajte kick prema stropu.
3 razloga za ravan trbuh  3 razloga za ravan trbuh

Broj serija: 3 svakom nogom
Broj ponavljanja: 8-12
Pauza između serija: 15 sekundi

Vježba 3
Početni položaj: legnite na leđa, podignite glavu i lopatice od poda. Pogrčno predručite, stisnutih šaka
3 razloga za ravan trbuh

Opis vježbe: brzim pokretima kružite jednom podlakticom oko druge
Broj serija: 4
Broj ponavljanja: 30
Pauza između serija: 15 sekundi

Vježba 4
Početni položaj: legnite na leđa, opružite noge prekrižene jednu preko druge. Ruke su na prsima, stisnutih šaka u gardu.
3 razloga za ravan trbuh

Opis vježbe: podignite lopatice od poda, pogrčite noge i privucite ih trupu do okomitog položaja. Ispucajte kick u stranu gornje noge, s obje noge istovremeno.
3 razloga za ravan trbuh  3 razloga za ravan trbuh

Broj serija: 3
Broj ponavljanja: 15-20
Pauza između serija: 15 sekundi

Više informacija na www.pilates-isis.hr

ISIS logo

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica