Sat04202019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


South Beach dijeta

south beach dijeta

Dr. Arthur Agatston, autor South Beach dijete utvrdio je važnost pravilne ishrane kod ljudi oboljelih od bolesti srca i krvnih žila te prema njegovim istraživanjima "South beach" dijeta predstavlja saveznika u prevenciji i liječenju tih bolesti. Međutim ovo je ujedno i odlična dijetalna preporuka svima koji žele izgubiti na težini na sasvim prirodan i zdrav način.

Principi ove dijete bazirani su uglavnom na umjerenosti i teoriji da ni u čemu ne treba niti pretjerivati, a niti oskudijevati. Ne postoje ograničenja u unosu određenih nutritiva kao što su masti i ugljikohidrati, već u prepoznavanju koji od njih koriste našem organizmu a koji ne. Na primjer, šećer je, kao i u većini dijeta, na crnoj listi te se preporuča njegova zamjena umjetnim sladilima, a poseban naglasak je na dovoljnom unosu antioksidanta kao i Omega 3 masnih kiselina; kroz morsku ribu ili riblje ulje. Da bi se izbjeglo prejedanje preporuča se više manjih obroka u danu.

South Beach dijeta se sprovodi u tri faze od kojih svaka ima određenu ulogu:

Prva faza je početak primjene South Beach dijete, traje 14 dana i prilično je zahtjevna. Osmišljena je na način da se odmah, na samom početku, naglo gubi težina i time osnaži volja pojedinca da ne posustaje od primjene dijete te savlada eventualnu glad. U ovoj fazi se uči kako pravilno odabrati korisne namirnice i kako bez puno stresa, iz ishrane, izbaciti štetne namirnice kao što su slatkiši, kruh, peciva, tjestenine itd. Kada se malo bolje pogleda - ova faza dosta podsjeća na Atkinsonovu dijetu. Preporučuje se bijelo meso; bez masnoće, riba, bjelance od jaja, orašasti plodovi i jako malo ugljikohidrata i to onih sa niskim glikemijskim indeksom. Uz meso, jedu se velike količine povrća: špinat, rajčica, blitva, itd. Od masnoća se koristi maslinovo ulje kao dodatak salatama.

Uobičajeni gubitak težine u 1. fazi je između 4 do 7 kilograma.


Druga faza je stabiliziranje dijete, a karakterizira je postepeno uvođenje namirnica koje su bile zabranjene u prvoj fazi. U ovoj fazi više nema zabrana već se vodi računa o količinama koje se unosi u organizam. Pažljivo se povećava unos voća i žitarica. Od žitarica se jede: ječam, zob, kukuruz, riza, a od povrća je dozvoljeno jesti sve. Naglasak je i dalje na proteinskim namirnicama kao što su meso, riba, sirevi, jaja u kombinaciji sa dosta povrća.

Težina se i u ovoj fazi dosta smanjuje. Ukoliko pak počnete dobivati na težini ili stagnirate u gubitku - najvjerojatnije ste pretjerali u unosu žitarica i/ili voća - te se potrebno vratiti dva koraka unazad i smanjiti količinu unosa ovih namirnica.

Treća faza počinje kada ste dosegli željene kilograme, a predstavlja očuvanje težine i novostečene vitalnosti, a trebala bi trajati cijeli život. Svakako, to i nije lak posao, ali savjetuje se da ako i "kršite" dijetu neka to bude rijetko. Pritom morate biti svjesni što koja hrana znači za vašu težinu i vaše zdravlje. Znači, može komadić torte ili sladoled ali uistinu - povremeno.

Primjer ručka za 1. fazu South Beach dijete
Primjer ručka za 2. fazu South Beach dijete

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica