Thu02272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Dukanova dijeta

dukanova dijeta

Doktor Pier Dukan ovu hit dijetu osmislio je sasvim slučajno i to za prijatelja koji ga je zamolio da osmisli za njega, posebnu dijetu, sa jedinom željom koja je bila ta da iz jelovnika ne mora izbacivati meso. Doktor Pier Dukan savjetovao je prijatelja da ne jede ništa osim bjelančevina i to pet dana te da, od tekućine, pije samo vodu. Nakon pet dana, prijatelj se vratio i zapitao doktora može li se izvagati na njegovoj vazi jer mu se čini da je njegova, kod kuće, pokvarena. Međutim, prijateljeva vaga nije bila pokvarena. Obojica su ostala šokirana kada su shvatila da je on, u samo pet dana, skinuo gotovo 5 kilograma te u idućih pet dana izgubio je još tri kilograma.

Doktor Pier Dukan bio je toliko oduševljen učinkom koji je ova dijete postigla na njegovom prijatelju, da je odlučio napusti neurokirurgiju, nakon čega je sljedećih 35 godina svog života posvetio nutricionizmu i istraživanju i razvijanju ove hit dijete.
Danas se u Dukanovu dijetu kune više od miliona Francuskinja, a nedavno su im se pridružile i zvijezde poput Gisele Bunsen i Jennifer Lopez koje, kao najbolje karakteristike Dukanove dijete, ističu dugotrajne i uistinu dramatične rezultate.

Dukanova dijeta sastoji se četiri faze koje slede jedna za drugom. Osnovni element koji povezuje sve četiri faze su i dalje bjelančevine. Možda će nekima to zvučati poput Atkinsove dijete, no Dukanova dijeta je u biti potpuno različita.
Proteinski dani služe kao glavno strateško oružje u svakoj fazi Dukanove dijete, a od onih koji su na dijeti zahtjeva se da se drže podalje od masla i ulja; dvije namirnice koje igraju jednu od glavnih uloga u Atkinsovoj dijeti. Dukan drži da čovjek jednostavno ne može zdravo smršaviti a da pritom u sebe unosi masnoće.

Dukanova dijeta počinje s naglim gubitkom kilograma u svega nekoliko dana, kada se ne smije jesti ništa drugo osim bjelančevina. Ta prva faza ili faza „napada“ može trajati od jednog do deset dana, zavisno od toga koliko kilograma u konačnici želite izgubiti. U ovom periodu, proteini iz tijela će pripomoći izlučivanju viška tekućine i smanjiti apetit. Ako jedete samo bjelančevine, vaše će tijelo proizvoditi ketone koji prirodno suzbijaju apetit, a pritom ćete zadržati mišićnu masu i zdrav izgled kože.

Nakon faze „napada“ sledi period u kojem ćete svom jelovniku, koji se u prvoj fazi sastojao samo od mesa, ribe, nemasnih mliječnih proizvoda, početi dodavati povrće u neograničenim količinama. U razdoblju druge faze trebali bi ste početi gubiti oko 1 kilogram tjedno. Iako nećete gubiti kile kao u prvoj fazi, osjećat ćete se zdravije, sretnije i sito.

Kada dostignete željenu težinu ili onu koju vam Dukan sugerira na svojoj Web stranici gdje kalkulatorom možete odrediti idealnue težinu, počinje faza „jačanja“ u kojoj polako ponovo uvodite sve one namirnice koje ste za vreme prve dvije faze izbjegavali; poput voća, kruha, sira, tjestenine i sl. Dukanova preporuka je da u ovom razdoblju „jačanja“ sebi dopustite čak dva nagradna obroka tjedno i to bez ograničenja. U ovom razdoblju ne očekujte da ćete izgubiti na težini, ali nećete ništa ni dobiti. Ova faza je osmišljena kako se ne biste odmah vratili starim prehrambenim navikama. Ako se držite tog plana pet dana, dodatno ćete učvrstiti prethodni gubitak kilograma.

Po završetku treće faze, kada ste težinu je više manje stabilizirali, sledi četvrta faza koja bi trebala trajati do kraja života, a u kojoj je dopušteno sve, ali uz jedno pravilo; Jedan dan u tjednu morate odrediti kao proteinski dan; dakle, dan u kojem ćete jesti samo bjelančevine i u kojem ćete izgubiti sve ono što ste tokom tjedna nagomilali. Dukanova preporuka je da to bude četvrtak.

Držeći se jednog proteinskog dana u tjednu, možete odmah izgubiti od pola do jednog kilograma i tako ispraviti sav višak koji se nakupio. A proteinski četvrtak je postao tako popularan u Francuskoj da ako slučajno, baš u četvrtak, odete u restoran, moći ćete čuti kako s obližnjih stolova ljudi naručuju isključivo ribu ili meso, bez povrća kao prilog ili salate.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica