Sat01192019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Roditeljstvo u skladu s djetetovim temperamentom

roditeljstvo i temperament

Opisujući Miu njena mama prisjeća se da je od rođenja bila izazov. Kao beba Mia je stalno plakala, nije mogla pronaći svoj ritam u hranjenju i spavanju. Kako je vrijeme odmicalo, mama je primijetila da je Mia pravi emotivac, na najmanji poticaj bi se snažno rastužila ili naljutila. Često bi bila nemirna i razdražljiva, a mama se sve teže suočavala s njenim burnim reakcijama u svakodnevnim situacijama. Prolazeći kroz prve godine majčinstva zajedno s bliskom prijateljicom, mama je obeshrabreno promatrala kako se odgoj druge djevojčice čini jednostavnim, pitajući se u čemu griješi.

Promatrajući djecu lako možemo zamjetiti da svatko od njih ima svoj jedinstveni stil ponašanja, koji je vidljiv od rane dobi i uglavnom stabilan kroz njihovo odrastanje. Opisujući ove osobine djeteta, primjerice, njihovu povučenost, živahnost, razdražljivost ili vječnu nasmijanost, zapravo se dotičemo njihovog temperamenta.

Što je temperament?

Temperamentom nazivamo tipičan način reagiranja i emocionalnog doživljavanja koji je prisutan u nizu različitih situacija i stabilan kroz vrijeme. Njime opisujemo djetetov stil ponašanja, ne odražavajući toliko što dijete čini ili zašto, već kako to čini. Primjerice, kako dijete emocionalno reagira ili kako se nosi s promjenama. Mnogi roditelji postanu svjesni ovih razlika tek s rođenjem drugog djeteta. Vjerujući da su ponašanja prvog djeteta prije svega bila oblikovana njihovim odabirima u odgoju, mogu biti vrlo iznenađeni kada uoče da strategije koje su djelovale kod prvog djeteta sada više nisu učinkovite te da su izazovi s kojima se susreću drugačiji.
Prema najpoznatijoj podjeli djetetov temperament obuhvaća devet područja:

  • razina aktivnosti: opća razina djetetove energije i tjelesne aktivnosti – je li dijete stalno u pokretu ili je sklonije biti mirno i opušteno
  • ritmičnost: kod manje djece vidimo je kroz predvidljivost tjelesnih funkcija (npr. spavanje i hranjenje), a kasnije kroz način na koji vremenski organiziraju aktivnosti
  • početna reakcija: djetetov način reagiranja na ono što mu je novo i nepoznato (npr. ljudi, mjesta, stvari, hrana)
  • prilagodljivost: način na koji se dijete prilagođava promjenama (npr. novu aktivnost ili promjene rutine)
  • intenzitet reakcije: odnosi se na snagu s kojom dijete izražava svoje osjećaje – jesu li djetetove reakcije češće snažne i burne ili pak mirne i staložene
  • raspoloženje: emocionalne reakcije koje prevladavaju u djetetovom doživljavanju – je li dijete sklonije pozitivnom ili negativnom raspoloženju, u kojoj je mjeri njegovo raspoloženje promjenjivo ili stabilno
  • prag osjetljivosti: osjetljivost djeteta na različite podražaje u okolini – pojedina djeca mogu biti osjetljivija na glasne zvukove, jarko svijetlo, mirise, dodir različitih tkanina na koži i sl.
  • osjetljivost na ometanje: lakoća s kojom neki vanjski podražaj može omesti dijete dok je ono uronjeno u neku aktivnost ili zadatak
  • ustrajnost: u kojoj mjeri je dijete sklono nastaviti se baviti nekom aktivnošću, čak i kada je suočeno s teškoćama ili preprekama

Zašto je važno upoznati temperament svog djeteta?

Osobine temperamenta objedinjene u Vašem djetetu tvore jedinstvenu i neponovljivu cjelinu. Svaka od njih na različit način može predstavljati izazov u odgoju i izazvati različite reakcije okoline. Izuzetno tjelesno aktivna djeca često mogu iscrpiti roditelje ili imati poteškoća u situacijama kada se od njih zahtijeva mirno sjedenje. Burne reakcije djece kojoj je potrebno više vremena da se prilagodi na određenu situaciju okolina može doživljavati kao razmaženost i neodgojenost, dok djeca kojoj je potrebno više vremena da se opuste u novom društvu mogu biti doživljavana kao pretjerano sramežljiva ili čak asocijalna.

Djeca koja lako odustaju u školskoj sredini mogu se susresti s etiketom lijenog djeteta ili djeteta nižih sposobnosti i imati poteškoća u ostvarivanju svojih potencijala. Baš kako i mama čiju smo priču podijelili s Vama na početku, suočavajući se s ovim izazovima roditelji mogu kriviti sebe za djetetova ponašanja i posumnjati u sebe kao roditelja. Mnogi roditelji s kojima se susrećemo stoga osjete olakšanje kada tijekom naših radionica čuju da je temperament zapravo većim dijelom urođen. Drugim riječima, radi se spletu osobina s kojima dijete dolazi u obitelj. Olakšanje roditelja često ubrzo bude zamijenjeno novim pitanjem: znači li to da jednostavno moramo prihvatiti situaciju kakva jest?

Odgoj u skladu s djetetovim temperamentom

Iako temperament većim dijelom nasljeđujemo, roditelji svojim postupcima utječu na način na koji će se on u konačnici izraziti. Primjerice, roditeljska toplina i spremno odgovaranje na dječje potrebe mogu ublažiti djetetovu sklonost negativnim emocionalnim reakcijama, dok je udaljeno i nedosljedno roditeljstvo kroz odrastanje može povećati. Razumijevanje djetetovog temperamenta omogućuje nam bolje razumijevanje djetetovih potreba. U moru odgojnih savjeta kojima smo okruženi, često upravo karakteristike temperamenta mogu biti vrijedan vodič u pronalasku odgojnih postupaka koji će djetetu najbolje odgovarati i dovesti roditelje do ishoda koje bi željeli.

Primjerice, djetetu sklonom povlačenju kada se susretne s nečim novim biti će potrebno više ohrabrivanja i prilika za suočavanje sa strahom uz podršku roditelja, dok će djetetu koje je stalno u pokretu više strukture u organizaciji svakodnevice. U postavljanju granica djeca osjetljivija djeca i djeca sklonija povlačenju pri susretu s novim će bolje reagirati na blaže oblike discipline nego na stroge posljedice. Nove ideje u postavljanju granica često su najpotrebnije roditeljima jako ustrajne djece, nerijetko zapletenih u borbu za moć s djetetom koja ne dovodi do željenih posljedica. Preporuke za odgoj u skladu s djetetovim temperamentom su brojne, a roditeljima s kojima se susrećemo često pruže odgovor na pitanja koja su ih zabrinjavala.

Upoznavanje djetetovog temperamenta pomaže nam razumjeti zašto ne postoje jedinstvene formule uspješnog roditeljstva i uvidjeti važnost fleksibilnosti i osjetljivosti u odgoju. Roditeljstvo u skladu s djetetovim temperamentom omogućava učinkovitije suočavanje sa svakodnevnim roditeljskim izazovima te smanjuje napetost i frustraciju koja proizlazi iz sukobljavanja djetetovog temperamenta i okoline. Razumijevanje djetetovog temperamenta čini roditelje svjesnijima načina na koji njihovo dijete doživljava svijet oko sebe i njegovih potreba u odgoju, a sve to otvara vrata u kvalitetniji i bliskiji odnos djeteta i roditelja.

U centru Creatus In na ciklusu radionica za roditelje možete saznati ono što vas zanima o djetetovom temperamentu, kao i o ostalim temama koje se tiču roditeljstva i djeteta, poput postavljanja granica, stilova roditeljstva, komunikacija sa djetetom, razvoj djetetovog samopoštovanja i sl.

Tea Brezinšćak, mag. psych
Voditeljica psihoedukativnih radionica za roditelje

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica