Tue07072020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Dijete u vrtiću

dijete vrtic

Što za obitelj znači prvi odlazak u vrtić?

Najveći događaj u djetetovu životu zasigurno je prvi odlazak u vrtić. Velika je to promjena u životima djece, ali i njihovih roditelja. Javljaju se, s obje strane, velike radosti, ali i bojazni. Roditelji će se svojih bojazni pokušati riješiti u razgovoru sa stručnjacima (pedagog, psiholog, medicinska sestra, defektolog) prilikom upisa u vrtić te će svoje dijete pokušati upoznati s pojmom vrtića i dati djetetu jasnu predodžbu o tome što ga očekuje boravkom u vrtiću.


Kako objasniti djetetu što je to vrtić?

Roditelji, na djetetu prikladan način, moraju objasniti što je to zapravo vrtić i što ga očekuje prilikom boravka u vrtiću. Pritom, potrebno je uzeti u obzir djetetovu dob i djetetovu osobnost. Vrlo je važno dobro pripremiti dijete za vrtić te mu stvoriti jasnu predodžbu o pojmu vrtića. Kod roditelja je potrebno veliko strpljenje i upornost, jer je proces usvajanja kod djeteta o tome što je vrtić doista – individualan, stoga nema potrebe za brigom ukoliko se djetetu odmah ne svidi pojam o odlasku u vrtić.

Prvenstveno, roditelji mogu pričati djetetu o onome što ga očekuje u vrtiću na temelju svojega iskustva (ako su  roditelji išli u vrtić). Vrlo je važan pozitivan stav roditelja prema pojmu vrtića.Ukoliko roditelj ima i najmanje loših stavova o vrtiću, dijete će to osjetiti, što će se, naposljetku, odražavati i na njegovo ponašanje na sam spomen pojma vrtića; i sami znamo kako malena djeca projiciraju ponašanje svojih roditelja.

Kako bi roditelji pomogli djetetu da stvori jasnu sliku o tome što je vrtić, mogu si pripomoći slikama s djecom u vrtiću koja se igraju ili filmovim o životu djece koja svakodnevno idu u vrtić. Također, poželjno je nekoliko puta prije stvarnog polaska u vrtić s djetetom posjetiti vrtić.

Odvajanje od roditelja za dijete nije nimalo lako i predstavlja mu svojevrsnu traumu. Roditelj može vježbati odvajanje djeteta tako što ga nekoliko puta prije polaska u vrtić odvede u neku od igraonica. Naravno, nikako ne na silu. Neka roditelj isprva ostavi dijete u igraonici deset minuta, a sljedeći put dvadeset minuta i tako dalje.

Važno je na vrijeme početi pripremati dijete za vrtić. Barem mjesec dana ranije, jer kao što je prethodno spomenuto, proces privikavanja djeteta na polazak u vrtić je individualan.

Savjet +

Prilikom polaska u vrtić, neka dijete sa sobom ponese svoju najdražu igračku, koja će ga, uostalom podsjećati na obitelj i dom.
Savjetujte djecu da se tijekom boravka u vrtiću, za sve što trebaju, obrate tetama koje rade u vrtiću. (Primjerice: „Ako moraš ići na WC, reci to teti.“)

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica