Mon04062020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kada i kako početi s dohranom?

dohrana

Dohrana je uvođenje nemliječnih namirnica u prehranu djeteta. S dohranom treba početi ne prije navršenog četvrtog mjeseca i ne kasnije od šestog mjeseca. Nije preporučljivo s dohranom početi prije četvrtog mjeseca iz razloga jer probavni sustav dojenčeta nije sposoban probaviti takvu hranu.Također, prerano uvođenje dohrane povećava opasnost od alergije na hranu i nepoželjno je zbog povećanog unosa (dodavanje ugljikohidrata), što može rezultirati pretilošću dojenčeta. Osim toga, ukoliko se prekasno počne uvoditi kašasta hrana, roditelji mogu naići na otpor i teškoće prihvaćanja takve hrane, a to je potrebno izbjeći.

Dohranom se pokrivaju prehrambene potrebe, koje u određenom razdoblju razvoja djeteta samo mliječna prehrana ne može zadovoljiti. To su potrebe za bjelančevinama, energijom, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima.  Nove namirnice koje se dodaju postupno zamjenjuju po jedan mliječni obrok, tako da do kraja prve godine, a i kasnije, najmanje dva obroka na dan budu mliječna s ukupno najmanje pola litra mlijeka na dan, ponajprije radi dostatnog unosa kalcija i fosfata.

Nove prehrambene namirnice, poput voća, povrća, žitnih kaša, masnoće, mesa, ribe i jaja, potrebno je uvoditi jednu po jednu, u razmacima od po nekoliko dana, kako bi se vidjelo podnosi li ih dijete dobro.
Najprije se dodaju voćni sokovi ili voćne kaše (npr. jabuka), a potom juhe ili kaše od povrća (npr. mrkva). Takav obrok može biti samo dopuna prehrani i ne može po svojoj hranjivosti u potpunosti zamijeniti jedan mliječni obrok.

Prva potpuna zamjena jednog mliječnog obroka je žitna kaša (npr. riža, kukuruzni gris), čime se povećava energijska gustoća obroka, a što je i jedan od glavnih ciljeva dohrane. Običaj je da se počinje sa žitaricama koje ne sadržavaju gluten (riža i kukuruz), jer se vjeruje da prerano (prije kraja 6. mjeseca) davanje glutenskih žitarica (pšenica...) dojenčadi koja je prirodno sklona glutenskoj enteropatiji, pospješuje očitovanje bolesti.

Meso, jetra, riba i jaje u pravilu se dodaju poslije navršenog šestog mjeseca. Bira se nemasno, mlado bijelo pileće ili pureće meso, kao i mlada teletina i bijela riba.

Dobro je napomenuti da u dojenačke kašice nije potrebno dodavati sol ni druge začine. Valja ograničiti i dodavanje šećera. Dohrana nije važna samo zbog svoje hranjive vrijednosti. Ona je važna jer dijete njome uvježbava nove vještine (hranjenje iz šalice ili čaše i žlicom...).

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica