Mon04062020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Žutica kod beba

zutica

Žutica koja je također poznata pod imenom hiperbilirubinemija izazvana je povećanom razinom bilirubina u krvi. Žuticu kod novorođenčeta možemo primijetiti golim okom, koža i bjeloočnice su žućkaste boje. Fiziološka žutica nije bolest, to je posljedica procesa koji se događa u organizmu bebe. Svako novorođenče ima povećanu razinu bilirubina, ali žutica je vidljiva tek ako razina prijeđe 80 imol/l. Bilirubin je proizvod raspadanja nepotrebnih eritrocita i hemoglobina, jetra ga prerađuje i izbacuje se iz organizma uglavnom putem stolice.

S obzirom da nezrela jetra novorođenčeta ne može tako brzo izlučiti bilirubin, prekomjerni žuti pigment se nakuplja u bjeloočnicama i koži novorođenčeta. Žutica kod novorođenčadi je najizraženija između trećeg i šestog dana života te u pravilu nakon šestog dana ona nestaje. Ukoliko je žutica jače izražena pedijatar će vjerojatno odrediti fototerapiju ili u težim slučajevima infuziju.

Terapija foto- lampom se provodi u rodilištu i to je u principu korištenje posebnih lampi u kojima je proizveden spektar sunčevih zraka koji prodiru u kožu bebe na dubinu od 4 milimetra. To specijalno svijetlo pomaže razgradnju viška bilirubina u koži i omogućuje njegovo izbacivanje putem mokraće.
Majkama se u rodilištu uvijek savjetuje da svoje bebe doje, jer upravo majčino mlijeko je i prevencija od pojave intenzivne žutice.

Bebe koje imaju žuticu su sklonije je dužem spavanju. Ukoliko beba spava duže od dva sata, treba je probuditi i podojiti. Žutica kod novorođenčadi nije zarazna i nema nikakvih opasnosti za okolinu. Ona je najčešće bezazlena te uz redovno dojenje i terapiju, ukoliko je potrebna, nestaje do desetog dana života bebe.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica