Wed09232020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Tjemenica

tjemenica

Ukoliko je dojenče pravilno njegovano, to će se prepoznati prema njegovu izgledu i ponašanju. Svaki propust u njezi dojenčeta odrazit će se na njegov izgled, ponašanje ili zdravlje, stoga roditelji moraju posebnu pozornost posvetiti upravo njezi djeteta. Tjemenice su žućkaste ljuske na tjemenu glavice. One su masne, a koža ispod njih je vlažna, crvena i svrbi.
Uzroci tjemenice najčešće su pojačano izlučivanje loja, neredovito pranje vlasišta te neredovito četkanje i češljanje kose.

Važno je spriječiti nastanak tjemenice, a ako do nje ipak dođe potrebno je započeti liječenja koje se sastoji od nekoliko postupaka:

  • Vlasište se može namazati parafinskim uljem ili, pak, maslinovim ili bademovim uljem i nakon 10 minuta tjemenica se skida tupim češljem.
  • Ukoliko je riječ o tvrdokornim naslagama tada treba staviti oblog od ulja navečer, prije spavanja te ujutro omekšane naslage skinuti gustim češljem.
  • Potrebno je pripaziti da se ne ozlijedi djetetova koža glave.
  • Zatim je potrebno oprati glavu dječjim šamponom i namazati neutralnom masti.
  • Kada promjene vlaže djetetovu glavicu, potrebno je najprije staviti obloge od fiziološke otopine te nakon što se osuše, tretirati uljem.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica