Wed09232020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Bebina koža

bebina koza

Savršene bebe koje viđamo u časopisima znaju u prvim tjednima izazvati zavist majke, kada shvati da je koža njene bebe sve osim savršena. Većina beba, pa čak i one koje viđamo na raznim reklamama – imaju u prvim tjednima osipe i druge kožne promjene. Ne treba se opterećivati, jer većina tih kožnih promjena na bebinoj koži se vrlo lagano liječi.

Uobičajene i privremene promjene na koži:

  • Tjemenica – ljuskava koža na bebinu vlasištu, koja se najčešće bez problema odstranjuje povremenim nanošenjem ulja za bebe i pranjem vlasišta šamponom. Ukoliko je ipak u pitanju jači stupanj tjemenjače, treba se obratiti pedijatru koji će prepisati odgovarajuću terapiju.
  • Prištići kod novorođenčeta – oko petine djece pri porodu ili u prva dva tjedna ima prištiće koje se najčešće odstrane povremenim pranjem blagim sapunom i običnom vodom. Njihova pojava ne znači da će dijete u kasnijem životu imati problema sa aknama.
  • Ljuskava koža – u prvim tjednima života uobičajena je pojava suhe kože na rukama i nogama i u pravilu nestaje vrlo brzo uz primjenu mlijeka ili kreme za bebe.
  • Milije – više od polovine novorođenih beba ima sitne bijele točkice na nosu ili obrazima koje prolaze same od sebe, te ih nije potrebno liječiti.
  • Toksični eritem – crveni osip koji ponekad ima žuto središte, najčešće zahvaća lice i trup. Većina novorođenih beba ima ovaj osip i u načelu nije potrebno liječenje, prolazi u roku od nekoliko tjedana.
  • Osip od vrućine – male crvene točkice koje se najčešće pojavljuju u predjelu ispod brade i rezultat je preutopljavanja bebe i najčešće nestaje bez liječenja
  • Pelenski osip – crvenilo koje nastaje od vlažnosti pelena i kiseline od stolice i urina. Česte promjene pelena i nanošenje zaštitne kreme mogu spriječiti nastanak osipa

Iako su osipi uobičajeni kod beba i najčešće izlječivi ukoliko primijetite da je osip ljubičast, vlažan ili krastav treba odvesti dijete na pregled u liječnika.

Prirođeni znakovi na koži:

  • Ugriz rode- to su crvenkaste ili ljubičaste mrlje koje se najčešće pojavljuju iznad donjeg ruba kose na vratu, na očnim kapcima ili između očiju. To je odraz nakupine kapilara neposredno pod kožom i najčešće nestanu do druge godine djetetova života.
  • Mongolska pjega- velike plavosive promjene na koži koje podsjećaju na modrice, češće se javljaju kod tamnopute djece i to na donjem dijelu leđa, bedrima i nogama. Najčešće nestaju u kasnijem djetinjstvu.
  • Pjega boje bijele kave- ove trajne promjene na koži se jedva razlikuju od okolne kože, najčešće se pojavljuju na djetetovu trupu, rukama i nogama

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica