Mon01182021

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Uživanje u suncu bez trajnog oštećenja kože

zastita od sunca za nesmetano uzivanje

Sunčeva svjetlost sastoji se od energijom bogatih i štetnih ultraljubičastih B-zraka, te od manje štetnih ultraljubičastih A-zraka. Kako bi se bez boli i trajnih posljedica moglo uživati u njezinom ugodnom, zdravom i estetski poželjnom djelovanju, tek u najrjeđim slučajevima dovoljan je tijelu svojstven suncobran, pigmentacija kože. Koži bezuvjetno treba pomoć odgovarajućih preparata, koji bi trebali ispuniti sljedeće uvjete:

  • dalekosežno filtrirati UV-B zrake koje stvaraju opekline
  • dopustiti izravan dodir s kožom UV-A zrakama, koje izazivaju njezinu preplanulost
  • obuhvatno spriječiti razna oštećenja kože

Zadaća je preparata sa zaštitnim faktorom od sunca u najvećoj mogućoj mjeri omogućiti tamnjenje i podići razinu njezine samozaštite. Na omotima brojnih zaštitnih krema i losiona navedene su brojke od 2 do 50, koje izražavaju odgovarajući zaštitni faktor. Tako će osobama kojima koža pocrveni nakon 10 minuta izlaganja suncu nanošenjem preparata sa SPF 2 koža pocrvenjeti nakon 20 minuta, a ukoliko se koristi SPF 20 tek nakon 200 minuta.

Stupanj zaštite od UVA zraka se izražava kao Index Protekcije (IP) UVA. Za njegovo određivanje postoji više metoda, ali nema univerzalnog protokola za testiranje sigurnosti zaštite od UVA zraka.
Bitno je napomenuti i otpornost preparata za zaštitu od sunca na vodu. Oznaka „water resistant“ označava da je preparat istog SPF-a i nakon 40- minutnog kupanja/izlaganja vodi.
Oznaka „water proof“ označava zadržavanje razine SPF-a nakon 80 minuta provedenih u vodi.

Važno upozorenje:
Sami ne možete proizvesti zaštitne faktore od svjetlosti, Tu smo upućeni na industrijsku proizvodnju. Budući da odgovarajući zaštitni faktor služi tek kao orijentir, radije koristite preparate s većim nego s manjim zaštitnim faktorom.
Individualne pretpostavke, poput stanja kože, dobi i spola, intenziteta izlaganja zrakama i načina na koji koža podnosi određeni preparat za zaštitu od sunca, te trenutačno zdravstveno stanje, sve to zajedno ima značajnu ulogu.

Imajući razumijevanja da žudite za suncem, toplinom i zdravom preplanulošću, ipak ne bi valjalo prekomjerno produžiti prvo sunčanje.

Svakako trebalo bi izbjegavati sunce od 10 do 16 sati, nositi laganu svijetlu odjeću, koristiti sunčane naočale sa UVA i UVB zaštitom, kapu sa širokim obodom. Potrebno je koristiti sredstva za sunčanje i za vrijeme boravka u hladu, te ih ponovo nanositi u pravilnim vremenskim razmacima.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica