Tue10272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Razlika između industrijske i prirodne kozmetike

prirodna kozmetika

Mladost, privlačnost, ljepota i zdravlje najtraženiji su atributi kada govorimo o preferencijama potrošača kozmetike. Danas je upotreba kozmetičkih proizvoda postala normalna kao i disanje. Upravo zbog te svakodnevne upotrebe većina se potrošača prestala pitati što se zapravo nalazi u svim tim pripravcima koje koristimo  i kako to utječe na naše tijelo? Vjerojatno ste mnogo puta čuli, a pogotovo kada se radi o kozmetici – „sve je to kemija“. Da li ste se ikada zapitali značenjem te rečenice?

Često čitamo o tome kako se u određenim kozmetičkim proizvodima nalaze štetne tvari, kako se razni aditivi dodaju u hranu, kako je određena namirnica povučena iz prodaje zbog opasnih sastojaka.... Ali u konačnici određeni se proizvod povuče i priča se i dalje nastavlja.

Glavni razlog je upravo snažni marketing koji nas svakodnevno „bombardira“ sa privlačnim reklamama te na taj način velike kompanije osiguravaju prodaju svojih proizvoda. Danas kada uđete u trgovinu na svakom drugom proizvodu piše wellness, spa, prirodno, zdravo, svježe, dermatološki ispitano, s dodacima voća, s dodatkom esencije biljaka...a sve to zajedno u službi pomlađivanja.

Poznate varke u oznakama kozmetičkih proizvoda:

Nije testirano na životinjama – može značiti i da nije testirano opće

Prirodno – ne znači ništa, jer ta oznaka još nije zakonski definirana. Sastojci određuju što je prirodno, a što marketinški trik.

Dermatološki ispitano – kako i na kome?

Čisto – krema može imati puno aditiva u sebi i malo tog „čistog“ ulja.

Hipoalergijski proizvod – ova oznaka samo upućuje da kod većine ne izaziva alergiju, ali to ne znači da i vi pripadate toj skupini. Možete isto tako biti i u skupini koja ima alergijske reakcije na određene sastojke.

Aromaterapija – ne objašnjava koja su to eterična ulja u proizvodu, kakve su kvalitete te koje učinke imaju.

Ekstrakt od..... – ovo je jako čest marketinški trik. U većini slučajeva se samo radi i umjetnom mirisu koji podsjeća na neko voće ili biljku. Većina originalnih mirisa prirodnih namirnica izgubi se u procesu agresivne prerade industrijskog proizvoda (kuhanje, bojanje, konzerviranje).

Sprječava proces starenja, pomlađuje i „prirodno“ zateže kožu – je najčešći mamac kada je riječ o skupoj kozmetici. Brojni umjetni dodaci stvaraju osjećaj kratkotrajnog zatezanja, ali dugotrajna upotreba sigurno neće dovesti do pomlađivanja.

Koliko puta ste prilikom kupovine nekog kozmetičkog proizvoda osim njene namjene koja je na glavnoj etiketi pročitali i deklaraciju koja je ispisana jako sitnim slovima?

Vjerojatno vrlo rijetko, poput većine nas! Kremu ili šampon najčešće biramo prema mirisu, ali trebate upamtiti da je jako važno čitati deklaracije. Gotovo svi kozmetički proizvodi u sebi imaju štetne mirise, konzervanse, boje, umjetne dodatke koje kada ih nanesemo na kožu, ulaze putem krvotoka naše tijelo gdje mogu izazvati brojne reakcije poput crvenila kože, mučnina, glavobolja.

Većina štetnih tvari taloži se godinama u organizmu i tek kada se naše tijelo osjeti „predozirano“ dolazi do alergijskih reakcija i pada imuniteta. Iz svega toga možemo zaključiti da ponuda kozmetičkih preparata je iz godine u godinu sve veća, a dermatolozi su sve zaposleniji.

Upravo iz svega toga prirodna kozmetika je najbolji odabir, zdrava varijanta koja se koristila u prošlosti. Svi sastojci takve kozmetike su prirodni i mogu se jesti, a blagotvorni učinci na našu kožu su nezamjenjivi.

Prednosti i nedostaci prirodne i industrijske kozmetike

Prednosti prirodne kozmetike:

 • kozmetika po narudžbi ili u vlastitoj izradi
 • 100% prirodni sastojci
 • blagonaklon utjecaj na zdravlje
 • točan uvid u sve sastojke
 • pripravci isključivo prema potrebama vlastite kože
 • ne zagađuje okoliš
 • nije testirano na životinjama
 • većina sastojaka je jestiva i dostupna

Mane prirodne kozmetike:

 • nema blic efekta
 • brzo kvarljiva jer ne sadrži konzervanse
 • ukoliko je samostalno izrađujte potrebna je osnovna edukacija

Prednosti industrijske kozmetike

 • laka dostupnost
 • duži rok trajanja
 • atraktivne boje i mirisi

Mane industrijske kozmetike:

 • skupa
 • agresivna reklama često prikriva lošu kvalitetu
 • česte alergijske reakcije


Kao što smo već spomenuli jako je bitno čitati deklaracije i izbjegavati štetne sastojke u industrijskim proizvodima, a više o tim sastojcima možete pročitati ovdje.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica