Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Napuci za kućnu pripremu krema i losiona

priprema krema i losiona

Kozmetički se preparati uglavnom sastoje od dvije međusobno različite temeljne komponente: jedne koja sadrži masti i druge koja sadrži vodu. U vodene osnove tvari spadaju iskuhano ljekovito bilje te cvjetne vodice. U masne komponente ubrajaju se pčelinji vosak, kakao maslac, punovrijedna mast i lanolin. Obje faze ne daju se međusobno pomiješati na takav način da se očuva postojanost smjese. Pri spremanju se mora postići da te dvije komponente vežemo tako da se one ne mogu opet razdvojiti.
Čak i ako vam se čini komplicirano, nemojte odmah odustati. I za novi kuhinjski recept treba vježbe i sugurnosti. Početničke greške nisu nikakva nesreća, a kada sve krene od ruke, zadovoljstvo vlastitim uspjehom dat će vam krila.

Stoga kad sami priređujete kozmetiku, postupite na sljedeći način:    

  • Prema receptu odvojeno napunite vodenim i masnim osnovnim sastojcima dvije suhe i čiste staklenke za marmeladu.
  • Namočite obje (začepljene) staklenke u vodu temperature između 60 i 70°C sve dok se supstancije koje sadrže mast ne počnu topiti.
  • Izvadite staklenke iz vode, električnom miješalicom, prvom brzinom miješajte prozirne čestice masti sve dok ne postanu mliječno mutne. Pritom lagano dolijevajte vodenaste sirovine. Nikada ne postupajte obrnutim redoslijedom.
  • Miješajte još 4 do 8 minuta prvom brzinom dok masa ne postane skoro topla poput dlana i postojana.
  • Sada dodajte mirisnog ulja i ponovno nakratko zamiješajte masu.
  • Postane li krema previše tekuća, zagrijte masu i dodajte miješanjem rastopljen pčelinji vosak. Ako je krema previše kruta, željena se gustoća postiže ponovljenim grijanjem uz miješanje vrućeg biljnog ulja.

Napomena!

Udjel cvjetnih vodica u receptima može se nadomjestiti jednakom ko ličinom destilirane vode biljnih ekstrakata.
Sve pojedinosti vezane uz vaganje i mjerenje sastojaka možete pročitati u članku Pribor za kućnu proizvodnju prirodne kozmetike

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica