Wed05272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Savjeti za lijepu kožu

savjeti za lijepu kozu

Zašto je važna pravilna njega kože? Koža je zbog mnogobrojnih funkcija od vitalnog značaja za preživljavanje, ona je naš vanjski omotač.
Samo zdrava koža može sve svoje funkcije obavljati kako treba: oduprijeti se agresivnom utjecaju vanjskih faktora i biti ukras svakome, jer značajna je i njena estetska uloga.

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, o svojoj ljepoti započnite na vrijeme sa njegom, kako lica tako i cijelog tijela.

Treba započeti sa medicinskom njegom, koja je odabrana prilagođena i usmjerena prema vašem tipu kože, prema vašem uzrastu, spolu i zdravstvenom stanju općenito, a koju vam savjetuju određuju i primjenjuju stručnjaci, prije svega dermatolozi.
Također treba poštovati određena pravila i držati se savjeta ukoliko želite imati lijepu kožu. Neke stvari koje štete vašoj koži, a na koje možda ne obraćate pažnju, mogu vas stajati lica punog bora. Evo što svakako treba izbjegavati:

  • Pušenje - kada pušite smanjujete sposobnost kože da prima kisik koji joj je potreban, a bez kisika stanice  nemaju sposobnost obnavljanja. Pušenje ubrzava proces stvaranja bora, oštećuje kožu i sprečava njenu sposobnost regeneracije. Tako da će osim bora oko očiju, usana i na čelu, vaša koža biti isušena i poprimiti će beživotan izgled. Količina popušenih cigareta i broj godina koje ste proveli pušeći, povezane su s preranom pojavom bora, kažu stručnjaci.
  • Solarij – Treba izbjegavati solarij, jer 10 minuta u solariju je kao da ste cijeli dan proveli na suncu i to bez zaštite.
  • Sunčanje bez zaštite- preporučuje se svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom 15. Ukoliko planirate duže izlaganje na suncu trebalo bi koristiti zaštitni faktor 30 i nanositi ga svaka 2 sata. Svakodnevnom zaštitom kože od sunca znatno ćete usporiti starenje kože. Istovremeno je važna i zaštita očiju od sunca jer isto može izazvati probleme. Dugotrajna izloženost UV zračenju posebno šteti leći oka i mrežnici, stoga oči treba zaštititi kvalitetnim naočalama za sunce sa UVA i UVB zaštitom.  
  • Odlazak na spavanje sa šminkom- koža se obnavlja noću, te ukoliko odlazite na spavanje sa šminkom, koža ne može dobiti potreban kisik koji joj je neophodan.  Šminka će zatvoriti pore i učiniti ih puno vidljivijima, a istovremeno je prirodni proces sinteze kolagena ugrožen.
  • Nedostatak sna- ukoliko vam nedostaje sna vaša koža ne može lijepo izgledati,  Kada se organizam bori da ostane budan mišići se opuštaju i tada lice lošije izgleda. Kod nesanice pada krvni tlak te ste skloniji natečenosti zbog loše cirkulacije.

Trebate znati kako se bore počinju stvarati već u 20-tim godinama, te ih treba preduhitriti na vrijeme i usporiti njihov nastanak. Tjelesna aktivnost potiče rad kardiovaskularnog sustava, čime se koži osiguravaju potrebni nutrijenti i kisik. Osim za zdravlje kože, kardiovaskularno vježbanje je odlično i za zdravo srce.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica