Sun03242019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Rat protiv bora

rat protiv bora

U estetskoj kirurgiji u posljednje vrijeme uklanjanje bora je najtraženiji estetski zahvat. Hijaluronska kiselina, kolagen i botox su najčešći injekcijski preparati kojim se uspješno uklanjaju bore na čelu i oko očiju.

Također su dosta popularni zahvati poput zatezanja kože lica koji još nazivamo i facelifting, zatim dermoabrazija i kemijski pilinzi. Ove metode se već jako dugo koriste u estetskoj kirurgiji, ali treba imati na umu da se ipak  radi o rizičnim tretmanima koji su jako agresivni.

Ipak većina se odlučuje za manje rizične tretmane kojima se bore najčešće uklanjaju na način da se injekcijom unose preparati koji ravnaju boru. Rezultat ovdje nije trajan jer još uvijek nije otkriven preparat koji bi trajno zaustavio proces starenja kože.

Koža se sastoji od tri sloja, a onaj vanjski sloj – dermis je važan za mladoliki izgled kože i on koži daje napetost. Dermis se sastoji od kolagenih i elastičnih vlakana koji koži daju elastičnost, a uloga hijaluronske kiseline je pružanje zategnutosti kože. Starenjem opada razina kolagena i elastična vlakna kože slabe te koža postaje naborana. Također slabe i mišići lica, koji nam omogućuju mimiku uzrokuju bore posebno oko očiju, na obrazima i čelu.

Osim ovih procesa koji se događaju unutar organizma, vanjski utjecaji također imaju važnu ulogu u nastanku bora. Pretjerano izlaganje suncu, pušenje, alkohol, solarij ubrzavaju proces nastajanja bora.

Mnogi imaju dilemu koji od injekcijskih preparata koristiti za uklanjanje bora, Najbolje je potražiti odgovor na to pitanje kod estetskog kirurga, a u ovom članku ćemo samo nabrojiti osnovne karakteristike injekcijskih preparata koji se koriste za uklanjanje bora.

Hijaluronska kiselina je sastavni dio našeg organizma, jedan je od preparata koji se najčešće koristi u postupku uklanjanja bora. Ona se vezuje sa elastinom i kolagenom te čini kožu elastičnom, te ne izaziva alergijske reakcije. Učinak tretmana takvim preparatima traje od tri do šest mjeseci, nakon čega se otope u koži te je tretman potrebno ponoviti.

Kod kolagena postoji mogućnost od alergijske reakcije, te se on treba testirati na pacijentu i tek nakon mjesec dana se može odlučiti da li se može primijeniti tretman. Kolagen je jedno vrijeme bio jako popularan, ali sada su traženiji moderniji preparati koji ne uzrokuju alergijske reakcije. Kolagenom se također mogu tretirati ožiljci na koži.

Botox se vrlo često primjenjuje kod bora koje su posljedica pojačane mimike lica. Veliki nedostatak botoxa je da pacijent poprima neprirodan izgled lica te da je učinak kratkotrajan. Botox blokira mišiće i za vrijeme njegova djelovanja osoba ne može micati čelom te gubi mimiku tog dijela lica. Botox je dozvoljeno primjenjivati samo na gornjem dijelu lica, što nije slučaj sa drugim preparatima.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica