Thu02272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Prirodni preparati za sunčanje

prirodna zastita sunca

U ljetnim mjesecima svakodnevno smo izloženi reklamama raznih proizvoda za zaštitu od sunca koji su često nerealnih i previsokih cijena te nepoznatih sastojaka.

Izlaganje suncu je zaista štetno za našu kožu, ali također manje poznata činjenica je da većina krema za sunčanje sadrži otrovne sastojke i kemikalije koje su u mnogim slučajevima zapravo štetne za našu kožu. Istraživanja pokazuju da otkada su se počele primjenjivati kreme za sunčanje broj oboljelih od raka kože je porastao.

FDA (US Food and Drug Administration) je 2007 godine objavio da "FDA nema podatke koji ukazuju da je krema za sunčanje pomaže u sprječavanju raka kože, već da nasuprot većina krema za sunčanje zapravo povećava rizik obolijevanja od raka kože".

Najbolje rješenje je izbjegavanje izlaganja suncu u vremenu  od 10-17 sati, te zaštita kože prirodnim sastojcima za koje smo sigurni da će nahraniti našu kožu bez opasnosti od štetnih djelovanja.

Prirodni zaštitni faktor imaju:

  • Shea maslac (Vitellaria nilotica) – proizvodi se od afričke biljke shea, a osim što je jako dobar za njegu kože shea maslac ima prirodni zaštitni faktor 6 te štiti kožu od UVA i UVB zračenja
  • Čileanski lješnjak (Gevuina avellana) – hladnim cijeđenjem ovog ploda dobije se ulje koje sadrži UVA zaštitu i zaštitni faktor od 12-20!
  • Ulje od maline (Rubus idaeus) – biljno ulje od sjemenki maline sadrži UVA zaštitu i prirodni zaštitni faktor 20.


Ukoliko želite pripremiti prirodni losion za zaštitu od sunca otopite shea maslac na suncu te dodajte istu količinu ulja od čileanskog lješnjaka i ulja od maline. Sve zajedno dobro pomiješajte i koristite za zaštitu vaše kože pri izlaganju suncu.

Zablude o prirodnim zaštitnim faktorima

Najčešća zabluda je da kod izlaganja kože suncu najbolje koristiti maslinovo ulje. Činjenica je kako maslinovo ulje ima blagonaklon utjecaj na kožu, ali nema prirodan zaštitni faktor te zasigurno nije najbolja opcija za zaštitu kože kod sunčanja.

Preporuka je koristiti maslinovo ulje nakon sunčanja za lijepu i mekanu kožu.

U nekim prirodnim receptima također se navodi opcija maslinovog ulja uz dodatak limuna. Idealna kombinacija - ali samo za pripremu salate! Limun, kao i većina citrusa je fotosenzibilan, tako da se navedenom kombinacijom mogu samo dobiti mrlje na koži.

Također ulje kantariona (gospine trave) treba strogo izbjegavati na plaži, jer ono ima fototoksična svojstva, (jača kancerogeno djelovanje sunca na kožu) i zato se ne smije nanositi prije izlaganja suncu.

Kantarion je dobar preparat za njegu nakon izlaganja suncu, djeluje protuupalno, te odgovara djeci i odraslima.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica