Wed05272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Njega masne kože u ljetnim mjesecima

njega masne koze ljeti

Jako puno ljudi ima problem masne kože, a taj problem još više dolazi do izražaja u vrućim ljetnim danima. Neravnoteža hormona koja je najviše izražena u razdoblju  puberteta, tijekom mjesečnice ili menopauze dovodi do pojačanog stvaranja sebuma, a rezultat je masan sjaj kože.

Žlijezde lojnice, koje se nalaze u dermisu (srednje vezivno tkivo kože) proizvode sebum, odnosno masnoću. Kod masne kože sebum se luči u večim količinama i dosta je gušći je u odnosu na suhu kožu, te uzrokuje proširenje pora. Pore kada su proširene na sebe primaju razne nečistoće, odumrle stanice i bakterije koje uzrokuju stvaranje miteresa i akni.

Ovdje donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći umanjiti masan izgled vaše kože:

Lagani puder – zaboravite teške pudere, a  posebno u ljetnim mjesecima. Ukoliko nemate velikih problema sa tenom, dovoljno je koristiti puder u kamenu, ili pokušajte sa toniranom kremom, naravno koja ima zaštitni faktor. Ukoliko vam je baš neophodan tekući puder koristite onaj koji matira kožu.

Promijenite kremu –
za vruće dane nikako ne odgovaraju teške“ kreme. Prebacite se na laganije hidratantne verzije ili gel kreme. Ukoliko puder nema zaštitni faktor, obavezno pri kupovini dnevne kreme odabrati onu koja ima SPF!

Piling i maska za lice – jednom do dva puta tjedno napravite piling lica i nanesite odgovarajuću masku za lice. Za masnu kožu preporučuje se maska od zelene gline jer ona upija pretjeranu masnoću, mrtve stanice i nečistoću iz pora. Ukoliko uz masnu kožu imate i problem sa aknama koristite piling koji ima antibakterijsko djelovanje.

Nosite papirnate maramice –
uvijek u torbici nastojite imati papirnate maramice, one su zaista idealno i nezamjenjivo sredstvo za uklanjanje viška masnoće sa lica. Kada primijetite da se lice počelo sjajiti samo lagano maramicu prislonite na T zonu i masnoća će na neko vrijeme nestati.

Blagi gel za umivanje – agresivni tonici trenutno daju osjećaj uklanjanja masnoće, ali u pravilu oni samo pojačavaju stvaranje sebuma. Preporuka je koristiti blage gelove za umivanje sa niskom PH vrijednošću, bez ulja i alkohola, jer oni uklanjaju višak masnoće i istovremeno čuvaju  površinski hidrolipidni sloj na koži.

I za kraj ipak jedna mala utjeha za sve one koji imaju problem masne kože. Prednost masne kože  u usporedbi sa suhom jest da ona sporije stari zbog više razine hidratacije.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica