Mon09282020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako ublažiti i spriječiti strije

strije

Strije su česta popratna pojava kod povećanja tjelesne mase, bilo da se radi o trudnoći ili debljanju. Nastaju zbog smanjenje elastičnosti kože, odnosno dolazi do pucanja elastičnih vlakana u dermisu (srednji sloj kože).  Nažalost strije su trajne, jer ne postoji niti jedan način na koji bi se puknuta vlakna ponovo spojila. Izgledaju poput brazda, različite su širine i dubine. Najčešće su roza ili crvene boje, a na kraju mogu poprimiti i ljubičastu boju. Kada se strije počnu pojavljivati na koži mogu izazvati svrbež i peckanje.

Kako ublažiti strije?
Danas na tržištu postoje razni preparati za ublažavanje strija. Iako nije dokazano da te kreme zaista pomažu za ublažavanje strija, zasigurno neće odmoći. Također možete raspitati se o laserskoj terapiji ili posjetiti dermatologa i potražiti stručan savjet za ublažavanje strija.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako strije učiniti manje vidljivima:

  • tijekom dana piti dosta vode, ona je vrlo važna za održavanje elastičnosti kože
  • za poticanje proizvodnje novog kolagena dobro je masirati mjesta na kojima su se pojavile strije sa maslacem od kokosa
  • uzimajte hranu bogatu vitaminom E i vitamin E kao dodatak prehrani
  • koristite jake zaštitne faktore kada kožu izlažete suncu
  • masirajte kožu sa maslinovim uljem
  • dva puta mjesečno napravite piling kako bi se gornji sloj kože brže obnavljao


Kako spriječiti strije?

Ukoliko imate genetsku predispoziciju za nastanak strija  ili su se već pojavile na određenim dijelovima tijela, poželjno je da se pobrinete da ih ne dobijete na drugim mjestima na tijelu. Jedite hranu bogatu vitaminima C i E ili ih čak dodatno uzmite u obliku tableta. Mjesta koja su inače podložna nastajanju strija (bedra, stomak…) masirajte sa rukavicom za masažu kako bi potakli kako cirkulaciju. Kako i kožu održali elastičnom, svakodnevno nanosite hranljive kreme koje u sebi imaju vitamin A i E.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica