Sat11232019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Devet neprijatelja kože

neprijatelji koze

Poznato je da prilikom prvog kontakta sa nekom osobom prvo što ćemo zapaziti je upravo njeno lice. Osobe sa lijepim licem, željeli mi to priznati ili ne, imamu više uspjeha u životu. Od pamtivijeka je poznato da su žene, a one su mudriji dio čovječanstva, oduvijek pazile na svoj izgled, pa se tako Kleopatra kupala u medu i mlijeku.

Danas med i mlijeko više ne koristimo jer nam je dostupna gomila raznih preparata koje obećavaju blistav ten. Ali osim primjene svih tih obećavajućih preparata, potrebno je čvrsto stati u ring sa neprijateljima kože i tek onda će rezultat biti zadovoljavajuće.

1. Nedostatak vode – odmah je vidljiva na našoj koži. Voda čini gotovo 65% našeg tijela i zaslužna je za niz funkcija – od održavanja razine krvi u organizmu i termoregulacije do izmjene otpadnih tvari i ljepote kože. Voda koži daje sjaj, elastičnost, mekoću i smanjuje bore! Stoga ju je potrebno piti u većim količinama, oko 2 litre na dan. S obzirom da voda do kože stiže tek kada namiri sve organe u tijelu, uvijek je dobro popiti čašu vode, jer je dokazano kada se osjeti žeđ – dehidracija je već počela.

2. Pušenje – je loša navika, to svi već dobro znamo! Osim niza bolesti koje potiče, pušenje isušuje košu i ubrzava stvaranje bora. Žuto, umorno i naborano lice nikome ne izgleda privlačno. Stoga, klonite se loših navika i na taj način usporite starenje kože.

3. Sunce i vjetar – oštećuju kožu i oduzimaju joj elastičnost te u konačnici koža puca. Posebno je opasno (i nepotrebno) kožu izlagati suncu ili solariju jer će vas sve to nakratko učiniti lijepom i preplanulom, ali na dulji rok postarati. Treba znati da koža pamti svako sunčanje, a godinu dana sunčanja postara kožu za 3 godine. Stoga sljedeći put dobro razmislite kada poželite bakreni ten.

4. Nekvalitetna kozmetika – može učiniti više štete nego koristi, pogotovo ukoliko niste pogodili koja je krema ili puder najbolji za vaš tip kože. Kemikalije, boje, aditivi i niz drugih supstanci u kozmetičkim preparatima „zbunjuju“ kožu, te se stvara nepotrebna navika ili konstantna iritacija kože. Ako već i koristite te skupe preparate jako je važno čitati deklaracije i pregledati da li sadrži štetne sastojke. Nekada je bolje ne odabrati, nego loše odabrati! Više o štetnim sastojcima koje se mogu naći u kožmetici možete pročitati ovdje.

5. Stres i emocije – se odmah vide na koži. Pojava prištića obično upućuje na emocije bijesa i netrpeljivosti, osip je znak tuge, a svrbež ukazuje na veliku frustraciju. Herpes na usnama upućuje na veliku zabrinutost, a perutanje kože i vlasišta obično je vezano uz osjećaj straha. Stres pak ubrzava metabolizam i samim time znojenje koje može biti razlog nastanka raznih upala na koži.

6. Prehrana – popularna formula new age terapeuta koja je nastala u Americi glasi otprilike ovako:

 junk life + junk food = junk skin

 Odnosno u prijevodu da je loš život u kombinaciji sa lošom hranom daje kao rezultat lošu kožu.

Hrana nikada nije bila „obogaćena“ pesticidima , konzervansima, bojama, pojačivačima okusa, šećerom, soli, masti i još ko zna kojim dodacima. Kada bi nekog prosječnog čovjeka iz Srednjeg vijeka prebacili vremeplovom u naše doba i dali mu da konzumira našu hranu – toliko bi se otrovao da bi se razbolio. Tolerancija organizma na otrove, kao kod droga i lijekova postepeno raste, pa često niti ne primjećujemo što sve industrijska i prerađena hrana sadrži. Hrana je sve ukusnija i sve bezvrjednija. Zato kada ste god u prilici jedite cjelovite žitarice, voće i povrće, a izbjegavajte velike količine kave, alkohola, slatkih napitaka i pržene hrane.

7. Život u gradu – smog, prašina, klorirana voda iz slavine i suhi uredski zrak samo su dio loših uvjeta života u gradovima. Smog, u kojem ima sumpora, posebno je otrovan za dišne organe, ali i za kožu jer se njegove sitne čestice lijepe i nagrizaju površinski sloj. Smog u kombinaciji sa prašinom je razlog pojave upalnih procesa na koži.

8. Nedostatak sna – ružni podočnjaci, blijedi ten i krvave oči su pokazatelj premorenosti koja se prvo vidi na koži. Premorenost često dovodi do dehidracije i pada imuniteta. Dnevno je potrebno organizmu minimalno sedam sati sna.

9. Hormonalna neravnoteža – može dovesti do raznih problema,a među njima je pojava problematične i osjetljive kože. ukoliko imate konstantne promjene na koži, a ne znate uzrok ne bi bilo loše da provjerite hormone.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica