Fri12132019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Pušenje uništava ljepotu

pusenje unistava ljepotu

Već smo nebrojeno puta čuli o štetnom utjecaju cigareta na naše zdravlje, ali da li ste se ikada zapitali kakav utjecaj cigarete imaju na ljepotu? Mnogi okorjeli pušači izgledaju dosta starije, a to je upravo zbog negativnog utjecaja nikotina.

Čak je 1985. godine u medicinski rječnik u Americi uvršten termin "smoker's face" što bi u slobodnom prijevodu značilo, lice pušača. Lice osoba koje puše izgleda dosta starije, jer dim cigareta ubrzava nastanak bora na licu, posebno oko usana i područja oko očiju. U nastavku donosimo nekoliko činjenica o tome koji utjecaj cigarete imaju na vaš izgled.

Nastanak podočnjaka
Istraživanja su pokazala da ukoliko ste pušač četiri puta su veće mogućnosti da se ujutro probudite umorni, a rezultat neprospavanih noći su podočnjaci koji nikako ne djeluju privlačno na licu.

Pojava tamnih zubi
Poznato je da su tamne mrlje na zubima posljedica nikotina, koje se ne mogu ukloniti pranjem. Pušaći, ukoliko žele ukloniti sivu boju zubi, trebaju ići na profesionalno izbjeljivanje, koje također ima svoje nedostatke. Prirodnu bijelu boju zubi pušaći nikada ne mogu imati.

Slaba kvaliteta kose
Stručnjaci smatraju da nikotin i ostali toksični sastojci iz cigarete oštećuju folikulu dlake i kosa pušaća postaje tanja. Uz to, pušaći također ranije dobivaju sijedu kosu u odnosu na nepušače i muškarci koji puše imaju dva puta više šanse da oćelave od nepušača.

Psorijaza
Iako je psorijaza autoimuna bolest kože te je mogu imati nepušači, rizik je veći da obolite ukoliko ste pušač.  Prema istraživanjima ukoliko ste pušili 20 cigareta dnevno u periodu 10 godina, rizik da obolite od psorijaze veći je za 20 posto. Ukoliko ste pušač 20 godina, rizik raste čak za 60 posto.

Žuti prsti
Nikotin iz cigareta učiniti će vaše prste i nokte žutim. Vrlo teško se odstranjuje ta neugodna boja sa vaših ruku. Veliki trud treba uložiti da okorjeli pušač ima lijepe i njegovane ruke.

Prerano starenje
Stručnjaci su ustanovili da osoba koja puši izgleda 1,4 godine starije od nepušača iste dobi. Čak i vrlo mlade osobe koje puše imaju raniju pojavu bora. Razlog tome je što pušenje ometa opskrbu stanica sa kisikom, a upravo kisik je taj koji održava kožu mekanom i daje joj zdravi izgled.

Suha koža lica
Koža pušača nikada ne može djelovati svježe. U istraživanjima lice pušaća je opisano kao: puno bora, koščato i sivo. Dim cigareta sadrži ugljik dioksid, stanice ne dobivaju potreban kisik, smanjuje se protok krvi i rezultat je suha, siva i izborana koža vašeg lica. Pušenje također uništava vitamin C koji štiti i obnavlja oštećenu kožu.

Strije
Pušaći su skloniji strijama, jer nikotin iz cigareta uništava vlakna i vezivno tkivo kože te se smanjuje elastičnost i kvaliteta kože.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica