Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Njega stopala

njega stopala

Često se sa završetkom ljeta dogodi da zanemarimo njegu stopala sa opravdanjem da se itako ne vide u zatvorenoj obući. Međutim, stopala treba njegovati tijekom cijele godine. Tvrdu kožu sa stopala treba povremeno ukloniti, nokte treba redovno rezati na umjerenu duljinu, bez zalaženja u meso jer se time mogu izazvati infekcije i urastanje nokta koje zna biti jako bolno.

Ukoliko vaša obuća nije udobna znači da nije ni kvalitetna za zdravlje vaših stopala. Nije preporučljivo često imati pretjerano visoke pete. Ponekad modi i estetici možete dati prednost, ali samo povremeno i to na nekoliko sati.

Svakodnevno nošenje neudobne obuće nepotrebno opterećuje stopala jer naše tijelo nije građeno tako da bez posljedica nosi našu težinu na stopalima postavljenim pod strmim kutom i oslonjena uglavnom na prste i prednji dio stopala. Kvalitetna raspodjela opterećenja između prstiju i stopala iznimno je važna, pa ćemo se najugodnije osjećati u cipelama s petom ne višom od tri do četiri centimetra.

Nakon napornog dana vašim stopalima priuštite kupku koja vam može pomoći na razne načine:

  • opuštanje stopala u vodi od 15° C stimulirati će cirkulaciju krvi
  • topla kupka sa alkoholom osvježiti će kožu stopala
  • kupka u vodi koja je zagrijana na 38° C ukloniti će bolove u stopalima koji su posljedica umora
  • ukoliko stavite stopala pod mlaz hladnog tuša na tri minuta spriječiti ćete znojenje
  • 10-ak minuta pod toplo-hladnim tušem ubrzati će cirkulaciju (topli mlaz  vod držite oko dvije minute, a hladan samo 5-10 sekundi)

Koža na stopalima je prirodno zadebljana, a na neprekidna trenja reagira većim stvrdnjavanjem te nastaju žuljevi i kurje oči. Ne samo da ove pojave ružno izgledaju, već su često i vrlo bolne. Postoje dva rješenja koja pomažu u ovim slučajevima, a to je dobra hidratacija i redovan piling stopala.

Hidratacija sprječava da se koža isuši i da se stvaraju neprijatna i bolna zadebljanja, dok pilingom ublažavamo hrapavost stopala. Svakodnevna hidratacija prije spavanja i piling jednom tjedno učinit će vaša stopala biti lijepima i mekanima.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica