Thu09242020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Stid-kako ga obuzdati

stid-kako-ga-obuzdati

Stid (sramežljivost) je pojava koja podjednako obuzima i žene i muškarce. Obično se manifestira kroz šutljivost, nelagodu u želucu, bljedilo, tjelesna i mentalna ukočenost ili pak totalno suprotno; kao pričljivost, nelagodan osjećaj u glavi, crvenilo u licu, pojačana tjelesna  i mentalna pokretljivost. Evo nekoliko praktičnih savjeta o tome kako možete pomoći sebi u momentima kada vas obuzme osjećaj stida:

  • Potrudite se, bez obzira na sve i svakoga, što manje misliti na sam osjećaj stida i na promjene koje isti trenutno izaziva u vama
  • Rumene obraze i znojne dlanove ne možete zaustaviti svojom voljom ma koliko se trudili. Možete jedino strpljivo sačekati da prođu sami od sebe. Teško je i neugodno, ali kada "pregurate" taj prvi val osjećat ćete se bolje.
  • Otvoreno popričajte o svom osjećaju stida; raspitajte se kod bliskih prijatelja kako se oni nose sa istim te kako ga prevladavaju. Ne bježite od stida i ne pokušavajte ga grčevito sakriti.
  • Hrabro izdržite eventualna zadirkivanja i neugodne komentare, u koliko ih bude bilo, i nastavite hrabro dalje. Pričajte o nečem drugom, trećem...Nerijetko se događa da okolina i ne opaža vaš stid te da ste vi jedini kome on u principu smeta.

Što je sa stidom u seksu?

Uglavnom iz iskustva znamo da što se više zbližimo sa voljenom osobom osjećaj nelagode i stida je sve manji. U početnim fazama veze treba više misliti na to što je na vama lijepo i privlačno, a manje na ono što ne volite na sebi. Ne opterećujte ni sebe a ni svoga voljenoga sa svojim kompleksima. S vremenom, voljeno biće će vam otkriti još mnoge divne karakteristike vašeg tijela i duše. Voljene osobe baš za to i služe - da vide kako smo, ustvari, divni.

by Darcy

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica