Sat07212018

Last updateWed, 23 Aug 2017 9am


Prijateljstvo sa povlasticama

prijateljstvo s povlasticama

Treba li miješati seks i prijateljstvo i što može nastati ove kombinacije? Brojna istraživanja provedena na temu prijateljstva s povlasticama pokazala su kako je za svaku 3. žensku ispitanicu seks neizbježan nastavak prijateljstva.

Više od polovice ispitanih žena povremeno će se upustiti u ovu vrstu odnosa, i to iz različitih razloga - ako nam je za seks uopće i potreban ikakav razlog.

Status prijatelja sa povlasticama najčešće se stiče u sljedećim situacijama: u vremenu kada ste zauzeti karijerom - preživjet ćete bez stalnog partnera, ali ne i bez "pilule za stres" zvane seks, nadalje ako ste do nedavno previše emocija trošili u krive partnere - godit će vam predah, kao i otkriće da istu dozu orgazama možete dobiti sa puno manjom potrošnjom vlastitih osjećaja, ako ste u monotonom, ali dobrom braku...

No prijateljstvo sa povlasticama se ne rađa isključivo u složenim životnim situacijama. Može se dogoditi da su vam trenutačno život i životne obaveze jednostavno beskrajno dosadni.

Ovaj pojam koji nije baš tako lako definirati je u biti odnos koji je manje dubok od onoga u pravoj vezi, ali nije ni toliko plitak kao u aferi za jednu noć. Ako pravi odnos zahtjeva i fizičku i karakternu privlačnost, onda je očigledno da u odnosu prijatelja sa povlasticama fali jedan od sastojaka.

Vaš prijatelj sa povlasticama zasigurno nije Gospodin Savršeni, ali jest savršen u određenim trenutcima. On je osoba s kojom se možete odlično provesti dok se njegovo savršenstvo Gospodin Pravi konačno ne pojavi.

Prijatelj sa povlasticama je u principu netko tko u vama vidi puno više od obične prigode za jednokratni provod pod plahtama i netko tko vas nikada neće umarati idejom da upoznate njegove roditelje. Da li će naglasak biti na prijateljstvu ili na povlastici to je već stvar je osobne percepcije.

Prijatelji sa povlasticama su u nekoj vrsti otvorene veze, neopterećeni od bilo kakvih očekivanja, a umjesto ljubomore i posesivnosti gaje zdravu sumnju prema konceptu monogamije. Iako u startu znaju da je njihova nazovimo veza tek nešto privremeno, to ne podrazumijeva i jasno zacrtan rok trajanja jer je pojam privremenog relativan u odnosu na cijeli životni vijek. Karakteristično za prijatelje sa povlasticama je i održavanje "single" statusa u stanju svijesti - bez obzira na to koliko dugo njihov odnos trajao.

Odnos između prijatelja s povlasticama funkcionira na način da možete razgovarati i piti zajedno, u javnosti se ne dodirujete i uopće ne ostavljate dojam da ste ljubavnici. Mješavina spontane tajnosti i diskrecije uglavnom se pokazala kao izvrstan afrodizijak.

Za prijatelje s povlasticama, predigra je odavno započela. Nisu vam potrebne ljubavne izjave, vama je potreban orgazam. Svaki susret uglavnom završi u krevetu - u sigurnim ste rukama, ali ne i u rutinskoj igri, jer se ne viđate često.

Ponekad i prespavate zajedno u opuštenom zagrljaju. Ako upadnete u sindrom post-orgazma koji sa sobom povlači osjećaj sreće i privrženosti, znate da je to samo posljedica djelovanja hormona koji vas više apsolutno ne zbunjuju.

Za razliku od klasičnih partnera, prijatelji sa povlasticama ne prave buku na odlasku, ne bude vas kako bi vam saopćili neku za vas apsolutno nebitnu stvar, ne ostavljaju tragove za sobom i ne svojataju vas i guše. Ujutro se probudite sami u krevetu i ne očekujete nikakav poziv uz jutarnju kavu - bez pritiska, znate kako ćete se čuti kada ponovo budete potrebni jedno drugom.

Ne zanima vas da li se on u međuvremenu viđa sa drugim ženama ili gleda nogomet, a ako vam je potrebno više od povremenog seksa sa njim, od njega nećete tražiti više, nego ćete pronaći još jednog muškarca. Od prijatelja sa povlasticama ne očekujete ništa, a dobivate sasvim dovoljno ako znate živjeti u trenutku. Igra prijatelja sa povlasticama je stoga fer play igra.

No kao i svaka druga igra tako i ova ima određena pravila kojih bi se bilo dobro pridržavati:

  • Pravilo # 1 Prvo pravilo je zasigurno to da u ovaj odnos ne uplićete emocije. To je dakako lakše reći nego napraviti, jer osjećaje ne možemo u potpunosti nadzirati i kontrolirati. Bitno je da već kod prve promjene vašeg odnosa iz prijateljstva u prijateljstvo s povlasticama budete svjesni da emocije mogu uništiti baš sve, pogotovo ako nisu prisutni kod oba partnera. Shvatite kako ovaj odnos nije ništa drugo nego goli seks, stoga ga tako i prihvatite. Kada se upetljaju osjećaji, erotska zabava može postati strašna patnja za barem jednog od dvoje sudionika. Najčešće se jave ljubav i ljubomora, a svi dobro znamo da kombinacija tih osjećaja može biti jako opasna. Prijatelj s povlasticama je netko s kime se ulazi u seksualni odnos bez romantičnih ili emocionalnih veza. Ako niste načisto sa svojim emocijama ili ih ignorirate, veliki su izgledi da od ideje dobrog seksa uskoro neće biti ni dobrog ni seksa.
  • Pravilo # 2 je pravilo vezano uz neobaveznost koja dozvoljava svakom umiješanom da se na tajno sastajanje u dvoje odluči kada mu to odgovara i da pri tom nije ograničen samo na jednu osobu. Ako svog ljubavnika ili ljubavnicu vidite s drugom osobom, nažalost imate se pravo ljutiti ili postati ljubomorni, ali to nikako ne smijete zamjeriti. Vaša veza je sama po sebi bez obaveza i slobodna, zato su ljutiti i ljubomorni ispadi suvišni. Ne očekujte redovite telefonske pozive, ne očekujte slatke poruke, ne očekujte vjernost, ne očekujte poklone i isto tako ne očekujte ljubavne ispovijesti. Najbolje je da veza s prijateljem s povlasticama bude što jednostavnija, što laganija, što neobaveznija. Kada se sva „vatra“ izgori i shvatite da nemate o čemu razgovarati, krenite svako svojim putem. Bez slomljenih srca i sa smiješkom na licu.
  • Pravilo # 3 Budite diskretni i nemojte okolo pričati kako povremeno spavate sa vašim prijateljem, jer zasigurno možete očekivati kako će to dodatno zakomplicirati stvari. O vašem prijateljstvu s povlasticama radije diskretno šutite. Tajnovitost u takvoj vezi predstavlja pravo uzbuđenje, a to se može postići upravo uz diskretnost i skrivenost.
  • Pravilo # 4 Morate odmah u početku znati kako u ovom odnosu nema grižnje savjesti i kajanja. S toga je za ovaj odnos najbolje odabrati nekoga koga ne volite i nije vam stalo do njega, naravno u ljubavnom smislu. Nema potrebe da se osjećate loše, krivo ili pogođeno; iskorišteno ili da sami iskorištavate. Oboje morate znati da je samo seks ono što ćete dobiti. Ako nekoga želite vidjeti jer vam je u tom trenutku potreban seks, u tome nema nikakvog problema, od nje/njega ne trebaš nikakvu emocionalnu ili moralnu podršku. Za to imate prijatelje s kojima ne spavate.
  • Pravilo # 5 Važna je komunikacija i to zbog održavanja primjerene emocionalne distance. Ako osjetite da se vaš prijatelj zaljubljuje u vas, potrebno je odmah mu jasno reći što o tome mislite. Ako vas njegovi osjećaji, ponašanje smetaju, to mu trebate jasno naglasiti kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija.
  • Pravilo # 6 Premda se seks s prijateljem smatra jednim od najsigurnijih, nemojte zaboraviti kako bez prezervativa nema sigurnosti. Ako netko od vas tijekom odnosa spava i s drugim ljudima, morate zaštititi i sebe i njega.
  • Pravilo # 7 Kada nešto pođe po krivu kao i u klasičnoj vezi tako i u ovoj oboje trebate biti svjesni da je vrijeme prekida prije nego što se upustite u odnos koji postaje zamoran i kompliciran. Mnogo puta se dogodi kako se jedan zaljubi, a drugi ne, i tu je već jasno kako će jedno od vas dvoje iz te veze izaći slomljena srca. Zbog toga je pametno da prekinete odmah čim osjetite kako stvari više nisu onako zabavne kako bi trebale biti. Zbog toga je potrebno odrediti temeljna pravila kojih se oboje morate bezuvjetno pridržavati, bez obzira na sve, kako bi ovakva veza funkcionirala kako treba, i to prije nego što napravite nešto, odakle više neće biti povratka.
  • Pravilo # 8 Nemojte dozvoliti da ova veza ugrozi vaše prijateljstvo. Ako ste jako bliski prijatelji, onda će ga ovaj odnos svakako ugroziti, ali ako ste tek bolji poznanici koji se simpatiziraju, onda neće. Sve moguće nesporazume emocionalne naravi možete izbjeći jedino ako na samom početku raščistite sami sa sobom i sa svojom glavom opet postavljajući pravila koja ćete poštovati.
  • Pravilo # 9 Vodite računa o tome kako odnos prijateljstva s povlasticama nije za svakoga. Ako obje strane nisu načisto sa svojim emocijama, lako bi vas mogla prevariti priroda ovog odnosa i onda postoje velike šanse kako se ne radi samo o neobaveznom i povremenom seksu, već da jedno od sudionika ovog odnosa gaji nekakve dublje osjećaje prema svom prijatelju s povlasticama, priznao on to ili ne. Nikad se ne zna, možda se i vama desi da se negdje na tom putu zaljubite. Onda dolazi do ne tako jednostavne situacije kada je jedna strana uvjerena da sa svojim prijateljem ima usputni, "prijateljski" seks, dok je svima oko njih jasno kako je druga strana ludo zaljubljena, ali nema hrabrosti to i priznati, jer bi tako izgubila sve.
  • Pravilo # 10 Bez obzira na motive, važno je da vas vodi čista kemija, želja za avanturom i ostvarenje maštarija koje do sada niste uspjeli ostvariti. Onoliko dugo dok budete istoj valnoj duljini što se tiče emocionalnog dijela, ne može vam se dogoditi ništa toliko loše.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica