Thu06272019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Pojam i značenje emotivnog seksa

emotivni seks

Pojam emotivnog seksa znači kada osoba konstantno razmišlja o nekom muškarcu/ženi, kada šalje dvosmislene SMS poruke, te kada sate provodi u dopisivanju s osobom s kojom nije u vezi - sve to tješeći se mišlju kako se radi isključivo o prijateljstvu u kojem nema fizičkog kontakta, a kamoli seksa.

No to je ništa drugo nego samo-opravdavanje i samoobrana! Početci emotivnog seksa u većini slučajeva budu bezazleni. Sprijateljite se s nekim koga ste upoznali u gradu ili na poslu, preko Facebooka dođete u kontakt s bivšim/bivšom te započnete sa intenzivnim prisjećanjem na zajedničku prošlost. Uskoro shvatite kako svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom u mislima ili iza ekrana; kompjutera ili mobitela. Obuzeti ste u potpunosti te niste u stanju o ničem drugom razmišljati, dok vam srce pomahnitalo lupa svaki puta kada dobijete njegovu/njezinu poruku.

No, imate problem! U sretnom ste braku ili u dugogodišnjoj vezi; niste slobodni! Sami sebe tješite konstatacijama o tome kako se tu ne radi o prevari, već samo o najobičnijem dopisivanju; tu nema seksa, vi ste isključivo prijatelji.

No budimo realni; negdje u dubini već jako dobro znate da to baš i nije tako. Da... nema seksa... za sada. Ali nalazite se u emotivnoj vezi, koja zna biti puno jača, senzualnija i zavodljivija od samog fizičkog odnosa i to što upravo proživljavate zove – emotivni seks.
Dakle to je prijateljstvo koje se odmaklo kontroli i preraslo u odnos koji pršti od osjećaja koji su identični onima u klasičnom ljubavnom odnosu, a može se očitovati na niz različitih načina – emotivno, sa čežnjom, verbalno ili virtualno.

Što se u čovjeku dešava prilikom "konzumacije" emotivnog seksa? Kada pomislite na "tu" osobu – vaše žlijezde luče hormone koji stvaraju osjećaj ugode i zaljubljenosti, te se kontakti s "tom" osobom polako pretvara u neku vrstu ovisnosti. Bujica snažnih emocija za koje ste uvjereni kako znače da vas je sudbina napokon spojila sa osobom koja vam je suđena; sa ljubavi vašeg života u biti znači kako je vaš mozak pod snažnim utjecajem hormona ljubavnog užitka.

Znanstvenici su došli do zaključka kako je učinak te kemije dvojak te kako ona nastaje kao reakcija na određenu osobu i istovremeno pojačava vezu s njom. Ovo je osobito karakteristična pojava kod žena, čije tijelo proizvodi više oksitocina – hormona zaslužnog za osjećaj privrženosti drugim osobama.

Morate biti svjesni toga kako postoji velika razlika između platonskog prijateljstva i odnosa koji je prešao granicu i pretvorio se u ono što smo nazvali emotivni seks. Prijatelji jedni prema drugima ne osjećaju seksualnu privlačnosti! Prijatelje volite, ali o njima kriomice ne maštate. Sve je jasno i otvoreno.

Dok je prijateljstvo koje je prešlo dozvoljene granice obavijeno velom tajni te odvlači pažnju s vaše stvarne veze. Ako vodite tajne razgovore u kojima, osobi koja nije vaš partner, govorite stvari koje bi samo stvarni partner trebao znati, ili u kasne večernje sate šaljete poruke tipa "mislim na tebe" ili "nedostaješ mi", onda znajte - to više nije nevino prijateljstvo! Ako imate  seksualne fantazije o "njemu" ili "njoj" budite sigurni da ste upali u sfere emotivnog seksa.

Sada, nakon što ste pročitali ovaj članak, možete slobodno nastaviti tvrditi kako ste "vi" samo prijatelji ili kako je "ono što se vama događa" samo nedužni flert, ali činjenice govore da ste dobili sve upozoravajuće signale kako je ona tanka crta koja vas dijeli od potencijalno opasnog odnosa prijeđena!

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica