Thu08222019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kontracepcija

kontracepcija

Statistika kaže da bi žene u prosjeku bile trudne 15 puta u životu da nema kontracepcije. Zaštita nam omogućava da bezbrižno uživamo u vrlo važnom dijelu svog života; onom sexualnom. Ljudima različite dobi i različitih životnih stilova odgovaraju različiti oblici kontracepcije, pa je svakako dobro znati prednosti i nedostatke svake metode odnosno razinu djelotvornosti u sprječavanju trudnoće.

Kontracepcijska sredstva dijele se u dvije glavne skupine:

  • hormonska sredstva, koja privremeno mijenjaju način funkcioniranja vašeg reproduktivnog sustava
  • mehaničke metode/metode barijere, kojima je svrha zaustaviti prodor sjemene tekućine u maternicu u kojoj može oploditi jajašce

Hormonske metode kontracepcije

Kombinirana tableta
Kombinirana kontracepcijska tableta jedna je od najučinkovitijih i najraširenijih današnjih metoda zaštite od turdnoće tj. kontrole začešća. Svakako treba naglasiti da one trajno ne utječu na plodnost a s druge strane imaju mnoge prednosti: pospješuju redoviti menstrualni ciklus, smanjuju predmenstruacijske i menstrualne bolove i grčeve, a sama krvarenja postaju manje obilna.

Neke kontracepcijske tablete pozitivno djeluju na kožu i kosu dok su neke studije pokazale da smanjuju simptome endometrioze, policističnih jajnika te štite od raka jajnika i raka maternice. Kombinirane tablete sadrže estrogen i progestagen koji spriječava žensko tijelo svakog mjeseca da otpusti jajašce. Ako se tableta ispravno upotrebljava, njezina je učinkovitost vrlo velika - 99,97%, međutim onog trenutka kad se prestane uzimati, žena je ponovno plodna i može zanijeti.

Na tržištu postoji dosta vrsta kombiniranih kontracepcijskih tableta pa se svakako treba se posavjetovati sa svojim dugogodišnjim liječnikom koja Vam najbolje odgovara. Bez liječničkog recepta,kombinirane tablete je nemoguće kupiti u ljekarni. 
U nekih se žena mogu pojaviti početni neželjeni učinci prilikom uzimanja tableta kao što je: krvarenje između menstruacija, glavobolja, osjetljivost dojki ali oni najčešće nestaju tijekom prvih mjeseci upotrebe. Ako simptomi potraju treba otići do svog liječnika.

Mini-pilula

Mini-pilula sadrži samo progestagen koji povećava gustoću na ulazu u maternicu kojom se otežava prolaz sjemene tekućine. Prepisuju se ženama čiji organizam ne tolerira estrogen. Neke vrste mini-pilula kod nekih žena spriječavaju nastanak ovulacije.

Važno je naglasiti da se uzimaju svakodnevno po jedna tableta u isto vrijeme (dopušteno kašnjenje kod starijih vrsta tableta iznosi oko 3, a kod novijih 12 h) bez prestanka tj.  uzimaju se i za vrijeme menstruacije.U nekih žena tijekom prvih nekoliko mjeseci uzimanja menstruacija mogu biti neredovite s nešto krvarenja u međuperiodu. Ako se mini-pilula pravilno upotrebljava, njezina učinkovitost  je 99,6%.

Unutarmaterični sustav (IUS)

Unutarmaterični sustav je metoda postupnog otpušta progestagena u maternicu koji izaziva zgušnjavanje cervikalne sluzi u grliću maternice te otežavajući prolaz sjemene tekućine spriječava začešće. Iako mu je prvenstvena funkcija prodor sjemene tekućine; isto tako kod nekih žena povremeno sprečava i ovulaciju. Ugradnja IUS-a traje 5 min i obavlja se u liječničkoj ordinaciji a može potrajati do 5 godina bez zamjene.

Postupak vađenja je isto tako vrlo jednostavan te nakon kratkog vremena se vraća plodnost. Nakon nekoliko mjeseci privikavanja na IUS menstruacije obično postaju manje obilne, kraće i manje bolne, a u nekih žena može doći do potpunog prestanka menstruacije. IUS  štiti od zdjeličnih infekcija te raka sluznice maternice. Od nuspojava treba znati da kod nekih žena čak i nakon tri mjeseca upotrebe menstruacije su neredovite s laganim krvarenjem u međuperiodu.

Također može doći do glavobolja, osjetljivosti dojki, mučnina ili krvarenja tijekom umetanja. Unutarmaterični sustav je najpouzdanije dugotrajno kontracepcijsko sredstvo sa učinkovitošću od 99,9% ali nije prvi izbor za žene koje još nisu rodile.

Kontracepcijske injekcije

Kao i kod tableta, postoje injekcije koje sadrže samo progestagen ili one koje sadrže estrogen i progestagen. Injekcija se daje jednom mjesečno ili jednom u 3 mjeseca a djeluje na način da sprečava ovulaciju postupnim otpuštanjem hormona u tijelo koje izaziva zgušnjavanje sluzi u grliću maternice.


Jednomjesečna i tromjesečna injekcija

Učinkovitost jednomjesečne injekcije je vrlo visoka te iznosi 99,97% dok su negativni učinci vrlo rijetki i manifestiraju kao neredovite ili kao potpuni izostanak menstruacije, kroz glavobolje, vrtoglavice ili pojavu prištića. Nakon prestanka korištenja injekcija povratak plodnosti i redovitih menstruacija može trajati i do godinu dana. Jednomjesečna injekcija sa progestagenom preporučuje se ženama koje ne podnose estrogen ili koje doje.

Implantati

Implantat se sastoji od 1 (rijetko 2) malene elastične cjevčice impregnirane hormonom progestagenom koja se stavlja ispod površine kože s unutrašnje strane nadlaktice te dijeluje na način da izaziva zgušnjavanje sluzi grlića maternice te otežava prolaz sjemene tekućine. Zahvat obavlja liječnik u lokalnoj anesteziji a implatant traje do 3 godine. Učinkovitost implantata iznosi 99,95% te spada u jedan od najdugotrajnijih načina kontracepcije.

Preporuča se ženama koje doje te one koje ne podnose estrogen. U početku primjene može doći do iritacije kože na mjestu primjene, neredovite menstruacije, glavobolja, promjene raspoloženja i osjetljivost dojki ali simptomi nestaju nakon prvih mjeseci primjene. Isto tako kod nekih žena menstruacije znaju postati neredovite nakon prve godine primjene, nekima djeluje na kožu dok treće dobiju na težini. Također treba znati da uklanjanje u nekim slučajevima može biti neugodno ali se plodnost vrlo brzo vraća u normalu.

Kontracepcijski flaster

Kontracepcijski flaster  je impregniran hormonima estrogena i progestagena koji dovode do zgušnjavanja sluzi grlića maternice što otežava prolaz sjemenoj tekućini  te spriječava ovulaciju. Flaster se stavlja u predjelu trbuha, stražnjice ili gornjeg dijela tijela, izbjegavajući dojke. Mijenja se svaki tjedan tijekom 21-og dana dok se 4. tjedan flaster ne stavlja. Kod nekih žena se može javiti krvarenje između menstruacija, iritacije kože, glavobolje i osjetljivost dojki ali svi simptomi najčešće nestaju nakon 12 tjedana.

Ako se flaster ispravno upotrebljava, njegova je učinkovitost 99%. Jedina mana kontracepcijskog flastera je njegova vidljivost tj. ne postoje prozirni flasteri.

Vaginalni prsten

Vaginalni prsten je elastični prsten velik oko  5 cm koji sadrži hormone estrogena i progestagna. Prsten se umeće u rodnicu te ostaje 3 tjedna nakon čega se vadi. Nakon tjedan dana stavlja se novi prsten.  Prednost vaginalnog prstena je što sadrži nisku razinu hormona i žena ga sama može staviti a njegova je učinkovitost 99%. Kod nekih žena prsten može izazvati iritaciju rodnice, neugodu,  iscjedak, mučnine te osjetljivost dojki.

 

Mehaničke metode kontracepcije

Kondomi

Kondom ili prezervativ je tanka navlaka od lateksa ili poliuretana koja se stavlja na muško spolovilo u erekciji prije snošaja kako bi se spriječilo da sjemena tekućina uđe u rodnicu. Postoje i ženski kondomi koji su napravljeni isto od gume, a unose se u rodnicu kao 'prevrnuti' kondom. Ne smiju se upotrebljavati istodobno s muškim kondomom jer zbog međusobnog trenja mogu puknuti.

U usporedbi s hormonskim metodama, kondomi su manje učinkoviti kao zaštita od trudnoće – kod muških kondoma ono iznosi 93% a kod ženskih 95% jer mogu puknuti ili skliznuti tijekom snošaja što može dovesti do neželjene trudnoće. Međutim treba naglasiti da su jedina zaštita kod infekcija i spolno prenosivih bolesti kao štoje HIV/AIDS.

Unutarmaterični uložak (spirala, IUD- intrauterine device)

To je mali uložak od plastike i bakra u obliku slova T koji imobilizira spermije na njihovom putu ka jajovodu i izaziva lokalne učinke na maternici. Uložak sadrži dvije male niti pomoću kojih se može provjeriti je li uložak na mjestu. Uložak umeće liječnik u materičnu šupljinu a mora se zamijeniti svakih tri do deset godina, ovisno o vrsti.

Ako se ispravno upotrebljava, njegova je učinkovitost 99,5% ali se ne preporuča ženama koje još nisu rodile ili koje pate od anemije. Nakon postavljanja uloška kod nekih žena menstruacije mogu postati obilnije, dulje ili bolnije. U vrlo rijetkih slučajevima može izazvati infekciju maternice.

Dijafragma/cervikalna kapa

Dijafragma je silikonska ili gumena „kapica“ okruglog oblika s izbočenjem u obliku kupole koje se postavlja u rodnicu najkasnije 3 sata prije snošaja a upotrebljava se zajedno sa spermicidnim sredstvom. Nakon snošaja mora ostati u rodnici najmanje 6 sati kako bi spermicidno sredstvo imalo dovoljno vremena za djelovanje. Djeluje kao zapreka muškoj sjemenoj tekućini da prođe kroz vrat maternice.

Svakako se treba posavjetovati  sa svojim liječnikom koji će utvrditi odgovarajuću veličinu dijafragme/kapice te svakih šest mjeseci treba provjeriti stoji li ispravno; pogotovo ako ste u međuvremenu rodili. Cervikalna kapa se ne preporučuje ženama koje su već rodile jer nakon poroda mogu ostati ožiljci ili nepravilno oblikovan vrat maternice, što onemogućuje pravilno prianjanje kapice na vrat maternice te njegovu učinkovitost.

Spermicidna sredstva

Spermicidna sredstva sama za sebe nisu metoda kontracepcije nego ih se upotrebljava u kombinaciji s drugim gore spomenutim mehaničkim metodama kako bi im povećali učinkovitost. Djeluju tako da uništavaju ili umanjuju pokretljivost spermija da ne dođu do maternice. Spermicidna sredstva postoje u obliku pjene, gela, kreme, vaginalete ili spužvice.

Treba napomenuti da su neki kondomi već tretirane spermicidnim sredstvom. Njihova učinkovitost u kombinaciji sa mehaničkim metodama kreće se od 75% do 98%.

Ostale metode kontracepcije

Metoda prekinutog snošaja

Metoda prekinutog snošaja je metoda u kojoj muškarac mora izvaditi spolovilo iz rodnice prije ejakulacije kako sjemena tekućina ne bi ušla. Ako se ispravno upotrebljava njezina je učinkovitost je 90%, međutim iskustvo je pokazalo da muškarci u ključnom trenutku nemaju toliku samokontrolu te se često zna dogoditi da kapi sjemene tekućine uđu u rodnicu i prije ejakulacije.

Prirodne metode

Prirodna metoda se oslanja na otkrivanje najplodnijih dana  putem izračuna plodnih dana, mjerenja temperature bazalnim termometrom, promjene gustoće sluzi vrata maternice, osjetljivost dojki....te izbjegavanjem snošaja ili  korištenja nekog vida zaštite. Međutim treba napomenuti da se plodni dani tj. vrijeme ovulacije može točno izračunati ako je menstruacija redovita i nikada ne kasni te je stoga ova metoda poprilično nepouzdana i trebaju je koristiti oni parovi kojima trudnoća ako se i dogodi ne bi smetala.

Sterilizacija muškarca i žene

Sterilizacija je trajna metoda namjenjena isključivo ljudima koji su čvrsto odlučili da više ne žele imati djecu. Treba naglasiti da kod muškaraca postoji mogućnost vraćanja na prijašnje stanje složenom operacijom koja međutim ne jamči uvijek ponovnu plodnost. Vazektomija tj. sterilizacija muškarca je opretivni postupak koji se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje 10-15 min.

Operacijom se režu ili podvezuju sjemenovodi tako da za vrijeme ejakulacije nema spermija. Potrebno do nekoliko mjeseci nakon operacije da sve muške spolne stanice nestanu iz ejakulata, tako da se u međuvremenu trebaju koristiti i druge metode kontracepcije. Treba naglasiti da se vazektomijom ne mijenja spolna moć muškarca niti uživanje u seksu.

Sterilizacija žene je trajna metoda nakon koje nema povratka na staro i zbog toga žena mora dobro razmisliti i posavjetovati se sa svojim liječnikom. Operacija se radi u lokalnoj ili općoj anesteziji gdje se izvodi rezanje ili blokiranje jajovoda, a nakon postupka se ostaje u bolnici 1 do 3 dana. Sterilizacija djeluje odmah nakon operacije te ne utječe na tijek menstrualnih ciklusa, jedino što one znaju postati obilnije. Učinkovitost sterilizacije kod žena i muškarca iznosi 99,99% ali treba naglasiti da ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Postkoitalna (hitna) kontracepcija

Postkoitalna (hitna) kontracepcija je isključivo rezervna metoda kad ste imali snošaj bez zaštite ili sumnjate da metoda kontracepcije koju ste upotrijebili nije bila u potpunosti djelotvorna. Tu spadaju tablete za “dan poslije” koje se mogu uzeti do 72 sata nakon snošaja međutim njihova učinkovitost je veća što se prije uzmu. Druga je mogućnost da u roku od 5 dana nakon snošaja bez zaštite liječnik Vam postavi unutarmaterični uložak.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica