Tue09242019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Igra zavođenja

igra-zavodenja

Zavođenje je riječ s negativnim predznakom, zamka u koju upadamo i potom se predajemo – greškom ili grješno. Međutim, umjesto da osjećamo odbojnost, riječ zavođenje nas opčinjava jer je zavođenje u biti vječno. Zavođenje je dalji rođak riječima: prevara, intriga, strast, a sve one liče na nestašne đavolčiće koji nisu opasni po život, riječi su psihoterapeuta dr Alehandra Napolitana. Zašto je zavođenje nepobjedivo, pita se on? Što zavođenje čini tako otpornim? Zašto muškarca i ženu trenutno privuče boja glasa, parfem? Zašto je neodvojiv dio strasti i igre moći? Evo što o tome ima za reći doktor Alexandre Napolitano:

Muškarci u principu uglavnom zavode riječima. Bar je tako bivalo tijekom stoljeća u kojima je opstajala hegemonija muškog govorništva. Don Juan je učinio da mu se mlada i lijepa Dona Zerlina na sam dan svog vjenčanja baci u zagrljaj. Opirala mu se, ali su njegove sladostrasne riječi bile jače od njezina otpora. Sirano De Berzerak je pak svojim pismima osvajao Raxanu. Opčinjavale su je njegove riječi i zvučale su joj kao muzika drugih svjetova. Kada je, već zavedena, u Siranu prepoznala autora pisama, on joj prestaje biti smiješan.

Žene pak zavode svojom figurom, obećanjem neposrednog zadovoljavanja nedostižne fantazije. One vladaju umjetnošću pojave i prikaza, zarobljavajući muški pogled do hipnotičkog transa, riječi su doktora Alexandra Napolitana. „Žena, s nogama prekriženim na pravi način i savršenim dekolteom, pripovijeda tribunalu o stvarnim razlozima koji su doveli do ubojstva njenog ljubavnika, dok sudac, odvjetnici i porota, koju sačinjavaju isključivo muškarci, opčinjeno prate priču“, prisjeća se on. „Uostalom, ko ne pamti Sharon Stone u čuvenoj sceni u kojoj izluđuje grupu sirovih policajaca izazovnim prekrižanjem nogu. A, da. Prethodno je spomenula i detalj da ne nosi donje rublje.“

Zavođenje pogledom se smatra najbržim i najčišćim. Obećanje erotskog zadovoljstva teško može da dostigne čak i stvarno zadovoljavanje čula. Pri tom, zavođenje je i samo po sebi zadovoljstvo, nevezano za ono što mu sledi. Zadovoljstvo zavođenja leži u izazovu i trijumfu nad preprekom. Mislite da je smisao zavođenja ljubav? Ne, poenta je u moći. „U zavođenju postoje: borba, pobjednik i gubitnik“, objašnjava doktor Napolitano. „Ali budite oprezni jer to ne znači da pobjednik uvijek pobjeđuje, a da gubitnik uvijek gubi. U praksi ima mnogo ulovljenih lovaca.“ Uostalom, nešto djeluje kao zavodljiva zamka, a uistinu je dogovorena transakcija. Brojni su primjeri kada osoba koja je zavedena prihvata ulogu žrtve i iz te pozicije biva u mogućnosti osloboditi ogromnu moć dominacije. „Zavođenje je strateška igra koja se igra u etapama, koja zahtjeva strpljenje, a pobjedu treba slaviti tek na samom kraju“, naglašava doktor Napolitano.

by Darcy

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica