Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Da li je moguće za ženu i muškarca da budu samo prijatelji?

musko zenska prijateljstva

Da li je moguće za ženu i muškarca da budu samo prijatelji, bez uplitanja romantičnih osjećaja? Sjetite se kultne romantične komedije „When Harry Met Sally“ te kako na samom početku filma Harry inzistira na svojoj teoriji o tome kako je prijateljstvo između žene i muškarca nemoguće iz razloga što će muškarac uvijek željeti seksualni odnos, dok u isto vrijeme Sally biva šokirana tom njegovom tvrdnjom tvrdeći kako je Harry sebičan. Uostalom, ona i Harry su bili "prijatelji"...a onda su se vjenčali.

Mnoga istraživanja koja su se sprovodila na ovu temu pokušala su odgovoriti na ovu vječnu dilemu. No mnogi se drže mišljenja kako je sama ideja o muško ženskom prijateljstavu iznimno simpatična, ali nemoguća jer prije ili kasnije u ovu vrstu prijateljstva ipak se upletu romantični osjećaji.

Ženi i muškarcu je uglavnom teško održavati isključivo platonsku vezu jer kada dođe do miješanja osjećaja nerijetko se i prijateljstvo raspadne - jedna strana postane ljubomorna ili posesivna.

E sad, pitanje je koliko možete držati strast pod kontrolom dobro se provodeći i zabavljajući u zajedničkim aktivnostima, dijeljenju istih ili sličnih stavova i vrijednosti s muškarcem koji vam je samo prijatelj. Možda uspijete strasti držati pod kontrolom, no u svim poznatim ljubavnim pričama koje smo vidjeli i čuli, muško ženska prijateljstva se rijetko spominju i opisuju kao dugotrajni isklučivo prijateljski odnos; konačno Harry i Sally su idealan primjer.

Ovdje se također javlja i problem partnera obaju strana. Oni uglavnom nisu baš sretni cijelom situacijom, pogotovo ako njihovi partneri provode dosta vremena s prijateljem/prijateljicom.

No, mnogi se i dalje čude zbog čega muško ženska prijateljstva ne bi bila moguća. Njima je pomisao na miješanje osjećaja u ovakvom odnosu neuobičajena. Jedno istraživanje koje je sprovedeno među osobama koje imaju prijatelja suprotnog spola, čuli su se brojni pozitivni komentari.

Muškarcima je pasalo u ovoj kombinaciji to što ne moraju glumiti macho tipove pred ženom-prijateljicom. Mogu slobodno pokazati svoje slabosti, koje žena-prijateljica prihvaća. Ženama je pasao uvid u muška razmišljanja i činjenica da je prijateljstvo s muškarcem puno manje komplicirano od prijateljstva sa ženom. No većina žena se ipak razočara kad otkrije kako sa muškarcem-prijateljem ne mogu razgovarati na isti način kao s ženom-prijateljicom.

No, nakon svega što smo ovdje napisali i dalje ostaje otvoreno ono ključno pitanje: mogu li muškarci i žene uistinu biti samo prijatelji? Pa idemo još malo zadrijeti dublje u problematiku. Istraživali smo malo članke vezane uz ovu temu te pronašli jedan vrlo zanimljiv na portalu Covermagazin te smo se odlučili dio istoga nadovezati na temu te vam prepustiti da na kraju sami odlučite koji bi bio odgovor na pitanje o muško ženskom prijateljstvu i da li je ono uopće moguće:

Prema najutjecajnijim web stranicama koje se bave bračnim problemima postoji nova vrsta prevare emocionalna prevara koja se sastoji od dijeljenja tajni, snova i strahova s drugom osobom što se smatra također jednako opasnim za brak kao i staromodna tjelesna prevara. Muškarci su se promijenili, a s njima i način na koji varaju. Seks im je sve manje bitan, važnija im je emotivna privrženost. Žene naravno ovakva novost ne začuđuje previše, one su uvijek ljubav stavljale ispred sexa, ili bar na jednaku razinu. Problem nastaje sada kada to rade i muškarci.

Do sada su žene spavale sa oženjenima (bile im ljubavnice) da bi dobile ljubav zauzvrat, sada to više ne moraju. Mogu dobiti ljubav kroz prijateljstvo. Sada su prijateljice, dok su nekad bile ljubavnice.

Broj žena i muškaraca koji su uključeni u emotivne prevare je u stalnom porastu, a usko vezano s tim u sve većem porastu je i broj razorenih brakova. Modernim muškarcima ljubav, podrška i razgovor je jednako potreban kao i ženama, što ne znači da ne razmišljaju o sexu, ali i m on i nije više prioritet.

Naime Prema Američkom udruženju brakovnih i obiteljskih terapeuta sve više osoba čini emotivnu prevaru. Što i nije tako čudno, mnogi od nas provode sate s kolegama na poslu, više nego sa svojim supružnicima, a ono malo vremena što provedemo s njima razgovaramo o djeci, računima i problemima. Na taj način dovodimo se u situaciju da s kolegama ili prijateljima imamo mnogo zanimljivije razgovore, s njima razgovaramo o svojim strahovima, planovima, nadama i osjećajima.

I oprečno s uvriježenim mišljenjem, nisu veliki događaji ti na kojima se gradi i jača brak – rođendani, obljetnice, Valentinovo, Božić - brak se gradi svakodnevnom intimnošću. Ako izbacite iz svog odnosa s partnerom intiman razgovor, ako se morate povjeravati prijatelju o problemima i od prijatelja tražiti savjet vezan uz partnera, već ste i vi učinili prevaru. Nakon nekog vremena će te se početi pitati kako ste se udali za tako dosadnu osobu, a sami ste svjesno izbacili sve zanimljivo iz vašeg odnosa.

Zar ne, s partnerom je sve započelo oduševljenim čekanjem da telefon zazvoni, uzbuđenjem oko odijevanja za prvi spoj, ritualima upoznavanja, razmjenom osobnih detalja, intimnim razgovorima o svojim željama, snovima… Zar to isto ne radi i osoba za koju vaš muž tvrdi da je «samo» prijateljica. Vi ste završili nakon toga u braku s njim. Dakle i on je u braku. Mjesto žene je zauzeto. Zbog čega je njemu potreban netko novi s kim će to sve ponovno prolaziti?! Kako biste se osjećali kada bi vaš nadređeni provodio interviwe za vaše radno mjesto? Biste li pomislili kako vam želi dati otkaz i naći zamjenu.

Kada se ženite dajete izjavu da je to osoba s kojom želite provesti ostatak života, dijeliti i dobro i zlo, a ne da je to osoba s kojom želite dijeliti bankovni račun i djecu.

I koliko god sebe zavaravali, kada ste vi ili partner sudionik emotivne afere, nije važno kako nazivali tu osobu, prijateljem ili ljubavnikom, varate partnera.

Ako vaš suprug ili supruga ne mogu razumjeti vaš prijateljski odnos, to je vjerojatno zbog toga što vam nedostaje komunikacije i nemate volje objašnjavati prirodu vašeg odnosa. A ako nemate volje supruzi objasniti vaš odnos s prijateljicom, a prijateljici imate volje objašnjavati odnos sa suprugom, zar nije negdje usput došlo do iskretanja vrijednosti i uloga.

Sad nemojte pomisliti kako uopće nema kolegijalnih odnosa ili isključivo prijateljskih sa suprotnim spolom, ali emotivna prevara se dešava i moramo biti upoznati s njom, ona je jednaka fizičkoj, samo je pitanje koliko smo je spremni tolerirati i koliko ćemo žmiriti.

Žali mi se prijateljica kako je slučajno na muževom telefonskom računu vidjela kako je 800 sms poruka uputio na nepoznat tel. broj. Kasnije je rekao da se radi o prijateljici, ali među njima nema ništa. Kad ga je supruga zamolila da prestane, još je nju optužio kako ga želi izolirati, kako on mora imati prijateljstva i da ne može živjeti pod staklenim zvonom. Ali 30 puta dnevno se sjetit neke osobe i imat joj što za reći, dok ženi zaboravit uopće spomenut da se s nekim dopisujete… Ali prijateljica kaže kako «nije bilo seksa pa je u redu»...

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica