Fri12132019

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Afrodizijak

afrodizijak

Afrodizijak je sastojak koji povećava spolnu želju (libido). Postoje mnoge supstance za koje se vjeruje da imaju to svojstvo, ali je većina nedjelotvorna, a postignuti rezultati cesto zavise od toga koliko pojedinac duboko vjeruje u njih. Mnogi takozvani afrodizijaci su bezopasni, ali neki su i otrovni, naročito ako se uzimaju u većim količinama. Kantaridin, prašak od sušenog insekta zvanog "španska musica", veoma je opasan kao afrodizijak; upotreba kantaridina može da ima kobne posljedice.

Alkohol, usprkos svom prvom učinku u podizanju samopouzdanja i slabljenju inhibicija, ima u suštini depresivno djelovanje. Pacijenti koji pate od impotencije i drugih seksualnih problema treba da potraže stručnu medicinsku i psihijatrijsku pomoć. (grc. afrodisios – što pripada spolnom uživanju) sredstvo koje se upotrebljava za nadraživanje, za poticanje, pojačavanje spolnog nagona i povećavanje muškarčeve spolne moći. Od pradavnih vremena poznat je veliki broj najrazličitijih afrodizijaka, od kojih se mnogi upotrebljavaju još i danas.

Tako veliki broj afrodizijaka dokazuje da ni jedno od tih sredstava nije sasvim uspješno. To je zato što u primjeni afrodizijaka postoji nesporazum između ljudskih predrasuda i ljudske fiziologije. Ljudi, naime, cesto povezuju spolni nagon sa muškarčevom spolnom moći, pa misle da ce muškarac automatski postati potentniji ako mu se povećaju spolni prohtjevi.

Istina je, doduše, da se muškarčeva potencija ne može ispoljiti ako se kod njega ne javi spolna želja. Ali, sama spolna želja još nije dovoljna da muškarac bude u punoj mjeri sposoban za spolni život. Njegova seksualna potencija zavisi naime još od čitavog niza drugih faktora, pretežno psihičke prirode.

Zato se poticanjem muškarčevih spolnih želja samo ponekad pojačava njegova potencija. No, kad je muškarac iz bilo kog razloga trenutno nesposoban za spolni odnos, onda mu cesto ne pomaže nikakav afrodizijak. On ga, doduše, seksualno nadraži, ali to još ne znaci da ce mu se vratiti potencija, ako se nije oslobodio dotadašnjih razloga svoje impotencije.

U blažim slučajevima spolne nemoći kojoj su razlozi sasvim psihičke prirode, afrodizijak može, doduše, pomoći, ali ne sam po sebi, zbog nekih svojih specifičnih osobina, već samo na osnovu sugestije. Tada pak može djelovati kao afrodizijak bilo koja materija ako osoba koja je uzima vjeruje u njeno specifično djelovanje.

Kod primitivnih naroda i u starim civilizacijama, a donedavno još i u našoj kulturi, upotrebljavali su se razni afrodizijaci sa svrhom da se kod druge osobe pobudi seksualni interes. Narodno vjerovanje pripisuje svojstva afrodizijaka, pre svega, raznim jelima, npr. jajima, ribljem mesu, ostrigama, kavijaru, nekim vrstama sira, crnom luku, itd.To vrijedi i za neke mirodije i začine, kao što su cimet, muškat, vanilija i dr.

Istina je da hrana koja sadrži mnogo bjelančevina, pre svega onih životinjskog porekla, dakle meso, sir, jaja i dr., djeluje podražajno na cijeli organizam, pa onda i na spolni nagon. No, to opet ne znaci da ce čovjek koji je nakon obroka bogatog bjelančevinama i raznim začinima osjetio pojačanu spolnu želju biti ujedno sposobniji nego inače da stupi sa ženom u spolni odnos. Klasični afrodizijak je alkohol. On znatno utječe na pojačavanje spolnog nagona, ali također ne pruža garanciju da ce ujedno pojačati i spolnu moć.

Isto važi za neke opojne droge, naročito kokain i hašiš.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica