Thu09242020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kako se riješiti neugodnih mirisa

kako se rijesiti neugodnih mirisa u kucanstvi

Neugodnih kućanskih mirisa obično se možemo riješiti uklanjanjem njihova izvora odnosno čišćenjem zahvaćenog predmeta ili prekrivanjem neugodnog mirisa nekim ugodnijim.

Kuhinja

Staro ili trulo povrće može vrlo neugodno zaudarati. Da bi se to izbjeglo, povrće držite na hladnom i tamnom mjestu i po mogućnosti u papirnatoj vrećici.

U hladnjaku se mogu skupiti različiti mirisi koji mogu potjecali od jakog sira, začinjene hrane ili pljesnivih ostataka.Redovito pregledavajte sadržaj i bacite ono što vise nije za uporabu. Čistite hladnjak najmanje jednom mjesečno, uključujući police i gumene spojeve.

Da bi ste mirise od kuhanja sveli na najmanju mjeru, zatvorite vrata ostalih prostorija u kući dok kuhate i otvorite kuhinjski  prozor kako bi izašli para i ostali mirisi. Kupite izvlačni ventilator ili uključite napu pa pustite da rade još neko vrijeme nakon što završite s kuhanjem.

Obrišite površine vlažnom krpom namočenom u vruću vodu u koju ste dodali deterdženta i limunova soka.

Dasku za sjeckanje prebrišite prerezanom polovicom limuna da je osvježite.

U mikrovalnu pećnicu stavite da uzavre limunov sok i voda što će pomoći uklanjanju mirisa iz nje.

Za suzbijanje neugodnih mirisa u kuhinjskom sudoperu, svakih nekoliko dana ulijte malo izbjet jivača u odvodnu cijev pa ostavite preko noći, a zatim temeljito isperite vrućom vodom.

Kupaonica

Redovitim čišćenjem postiže se da kupaonica odiše svježinom, ali kad se dogodi drukčije, upalite mirisnu svijeću ili naprosto šibicu da pročistite zrak. Pored zahodske školjke stavite prostirku i redovito je perite. Uz rub zahodske školjke držite osvježivač.

Voda koja se zadržava iza spojeva i pločica na kadi također može imati neugodan zadah, a zbog kondenzacije kupaonica može biti vlažna i ustajala. Kupaonicu morate redovito provjetravati i, po potrebi, dodajte odušak za zrak ili izvlačni ventilator.

U odvodne cijevi kade, bidea i umivaonika ulijte sredstvo za dezinfekciju i održavajte njihovu svježinu. Ako se neugodan miris i dalje zadržava, možda su začepljene i treba ih odmah odčepiti.

Dnevni boravak

Dim cigareta može se neutralizirati mahanjem po sobi kuhinjskom krpom navlaženom vodom i octom.

Pokušajte spriječiti domaće ljubimce da leže na pokućstvu zato što njihova dlaka i tjelesne masnoće mogu ostaviti neugodne mirise.

Naslonjače i sofe prekrijte prostirkama i redovito ih perite.

U prostoriju stavite posude s pot-pourri-jem radi osvježavan ja ustajalih mirisa.

Spavaće sobe

Ustajalih mirisa u spavaćoj sobi najlakše se može riješiti otvaranjem prozora i prskanja osvježivačem zraka. Madrac pospite boraksom i ostavite nekoliko sati, a zatim usišite. Krevet uvijek prozračite prije nego što ga pospremite, a soba neka bude dobro prozračena.

Izvan kuće

Mačke vole obilježavati prostor uz ulazna vrata, a u tome ih možete spriječiti ako kućni prag istrljate uljem mentola ili narančinom korom.

*SASTOJCI ZA POT-POURRI
Čili i štapići cimeta, cijeli klinčići, mješavina suhog cvijeća, te limeta i limun. Može se dodati i sitno naribana korica agruma. Latice svježeg cvijeća lijepo mirišu nekoliko dana.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica