Sun09272020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Kada ostaviti dijete samo kod kuće

kada ostaviti dijete samo kod kuce

Roditeljima se često savjetuje da što prije osamostale djecu, pa i onu mlađu od 11 godina. Međutim, kako stručnjaci kažu, zbog nježne dječje duše, zbog preduge samoće dijete se lako može traumatizirati i doživjeti niz strahova, i to iracionalnih. Dijete se tada plaši i za svoje roditelje, brine se o tome što im se događa kada nisu zajedno. Dječji psihoterapeuti i psiholozi stoga ne preporučuju da djecu ostavljate samu svakog dana po nekoliko sati iako ste možda prinuđeni na to jer djeca do 11. godine nisu još emotivno zrela za to.
U tom uzrastu im možete objasniti stvari kao što su: da ne uključuju štednjak i da ne otvaraju vrata svakome ko zvoni, ali još nisu dovoljno zrela da se izbore s iracionalnim strahovima. Ti strahovi zapravo ne dolaze izvana već iz unutrašnjeg života djeteta, i to je ono najopasnije.

Kako pomoći djetetu kada primijetite da se boji?

Razgovor s djetetom i objašnjavanja tipa „ti si ovdje, kod kuće potpuno siguran, nemaš se čega bojati, pa mi smo na petom katu i niko ne može ući preko balkona i sl“, ne pomažu naprotiv, takve priče samo dokazuju djetetu da ga roditelji ne razumiju i ono se osjeća još usamljenije. Sve ovo može dovesti do toga da se dijete još više počne plašiti vanjske sredine i da zbog toga ne želi izaći iz kuće. Zato, ako već nemate druge, nađite nekoga od rodbine ili susjeda s kime dijete može ostati bar neko vrijeme kako ne bi bilo samo.

Djeca ranog, osnovnoškolskog uzrasta, od sedam do 11 godina nalaze se u specifičnom razvojnom periodu, stručno nazvanom latencija. Latencija je kao most između bure ranog djetinjstva, koja je iza njega, i bure puberteta, koja je ispred njega. U dovoljno dobrim uvjetima, na tom mostu, ono treba uspostaviti ravnoteža odraslog doba.

Dijete do 11. godine ima veliku potrebu za sigurnošću i pravilima kako bi na distanci držalo ranije strahove i izdržalo nove, koji dolaze sa sticanjem novih vještina u kontekstu sada širem od obiteljskog. Kako bi se razvio taj red, sada potpomognut i zahtjevima sa strane škole, sve dječje želje; da prevari, isprlja, napravi nered potisnute su, ali ipak nisu tako daleke.

To je osnova koju treba i te kako uzeti u obzir kada razgovaramo o djetetu ovog uzrasta i zahtjevima koji se stavljaju pred njega, naročito zato što ponekad to isto dijete može izgledati vrlo odraslo, a nekad sasvim djetinjasto. Ne treba se time zavarati i izlagati ih pretjeranim zahtjevima kao što je taj da budu sami u kući te da sve svoje obaveze izvršavaju samostalno. Naprotiv, treba im još jača podrška jer od djeteta se, u većoj mjeri nego što je to za njega podnošljivo, očekuje da bude uredno i vrijedno, odraslo, a s druge strane kod njega izbijaju težnje, želje i impulsi ranijeg perioda koji ga možda plaše.

Zbog svega toga pretjerano prepuštanje samom sebi i ostavljanje kod kuće može ojačati dijete, ali ga isto tako lako može i oslabiti i otežati mu zadatke ovog razvojnog perioda. Potrebno je posebno obratiti pažnju na djecu koja se žale da im je dosadno, jer to ne izgleda tako dramatično kao što je otvoreno pokazivanje straha, a u stvari se iza toga krije čitav spektar bolnih osjećaja.

Roditelji često misle kako treba inzistirati na tome da dijete i dalje bude samo očekujući pri tom da će ga tako prije ojačati. Ali to će u više slučajeva, sasvim suprotno, produbiti njegove teškoće, tako da je mnogo poželjnije naći način da se periodi njegove samoće skrate, bar privremeno, dok se dijete ne osjeti spremnim za to.

Kao i u svim drugim situacijama, iznimno je važno da svoje dijete promatrate kao individuu, te da osluškujete i pratite njegove postupke jer se stepenicama razvoja svako penje svojim tempom, i ne zaboravite da pri tom ima i odmorišta na različitim nivoima.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica