Mon01182021

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Bojanje zidova i značenje pojedinih boja

bojanje zidova savjeti

Odlučili ste se mijenjati boje zidova u svom domu, a niste sigurni koju boju odabrati, pa evo, za početak pročitajte kako boje mogu utjecati na naše življenje i ponašanje. Poznato je kako neke boje blagotvorno djeluju na san, neke na dobar tek, jedne nas smiruju, dok nas druge čine nervoznima stoga, ovisno o ambijentu i raspoloženju koje želite dobiti u određenoj prostoriji, odaberite odgovarajuću boju.

Bijela boja je povezana sa svjetlom, nevinošću, dobrotom, čistoćom i djevičanstvom. Smatra se kako je bijela boja – boja savršenstva. Bijelo znači sigurnost, te suprotno crnoj, ima pozitivno značenje. Može predstavljati uspješni početak.

Crna boja je povezana sa moći, elegancijom, formalnošću, smrću, zlom i tajnom. Ova misteriozna boja uz koju se veže strah od nepoznatog, obično ima negativno značenje. U sebi sadrži snagu i autoritet, a smatra se vrlo formalnom, elegantnom i bojom uspjeha.

Crvena boja je boja vatre, pa je s toga povezana sa energijom, ratom, opasnosti, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi. Ovo je emocionalno intenzivna boja koja pojačava ljudski metabolizam, ritam disanja i krvni tlak.

Narančasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Ova boja je povezana sa radošću, sunčanošću i toplotom. Predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj. Narančasta boja spada u tople boje pa daje osjećaj vrućine, ali usprkos tome, nije toliko agresivna kao crvena.

Žuta boja je boja sunca. Povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Stvara topao efekt, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Često je povezana sa hranom. Jarka, čisto žuta boja je boja koja privlači pažnju, no ako se koristi u prevelikoj mjeri može uznemiriti.

Zelena boja je boja prirode. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Zelena boja ima veliku sposobnost liječenja. To je boja koja najviše odmara ljudsko oko, pa može popraviti vid.

Plava boja je boja neba i mora. Često se povezuje sa dubinom i stabilnošću. Simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj. Smatra se korisnom za um i tijelo – usporava ljudski metabolizam i stvara smirujući efekt.

Ljubičasta boja spaja stabilnost plave sa energijom crvene boje. Simbolizira moć, plemstvo, luksuz i ambiciju, te spaja bogatstvo i ekstravaganciju. Također je povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom. U prirodi je to rijetka boja, pa se čak smatra i umjetnom.

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica