Fri04032020

Last updateTue, 07 Aug 2018 5pm


Riječ je o ženama i muškarcima... i njihovim cipelicama

cipele

Molećivo gledam u račun, valjda potajno nadajući se kako će kada nabrojim do tri (O.K., neću pretjerivati, kada nabrojim do deset) nestati kao da ga nikada nije bilo na stolu. Gledam Njih. Lijepe su. Mogu ih nositi od jutra pa sve do večeri. Riječ je o cipelama. (Nakon ovih riječi prestajem imati grižnju savjesti. Čovječe, koja dobra investicija. Ha, ha, ha) Nipošto ne vjerujem u činjenicu kako isključivo žene gaje ljubav prema obući.
Muškarci su, po tome pitanju, za petama ženama, što me dovodi do tvrdnje kako, naposljetku, ipak se muški i ženski mozak ne razlikuju mnogo.

Naime, neka istraživanja su dokazala kako je, prilikom rođenja, svaki mozak ženski. (I, volim vjerovati u to).

Znači li to da smo mi, muškarci i žene, više slični, negoli različiti?
Sjećam se toliko situacija u kojima je moj Prijatelj bio na rubu živčanog sloma jer sam ja, nespretna kao i uvijek, nagazila njegov novi par bijelih tenisica.
Ponekad imam osjećaj kako su muškarci na novu obuću osjetljiviji negoli žene, sasvim sigurno, samo što to (ne)vješto skrivaju.

Ipak – muškarci i žene imaju dodirnih točaka.

„Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“ svima je jako poznata rečenica, meni osobno, nepoznatog autora. (A, i kasno je za Googlanje. ) Tu sam rečenicu imala prilike, kako izgovoriti, tako i čuti, barem milijun puta. Iako sam oduvijek čvrsto vjerovala kako u toj rečenici ne postoji ni trunčica istine, „I couldn't help but wonder“, kako bi rekla Carrie Bradshaw.

Stojim nekoliko desetaka minuta pred golemom policom knjiga u jednom od mnogih supermarketa. Odlučila sam prolistati jednu knjigu, kada je iz knjige ispao „bookmark“ s nazivom „Ženski mozak.“ Odlučila sam ga pročitati. (Tko bi rekao kako je i u supermarketu moguće nešto naučiti. ) Naime, knjiga „Ženski mozak“ svjetski je bestseler Louann Brizendine.

Dotad nisam znala kako ženski mozak:
- pamti svađe za koje muškarac tvrdi da se nikada nisu dogodile,
- na seks pomisli možda jednom dnevno, a muškarac čak jednom u minuti,
- iznad pedesete češće pokreće razvod braka nego muškarac,
- nastoji znati što drugi osjećaju, a muškarac može prepoznati emociju samo ako netko zaplače ili mu fizički zaprijeti.

S obzirom da su me navedene činjenice iz „bookmarka“ zaintrigirale, odlučila sam pročitati cijelu knjigu. Suočila sam se s mnoštvom dotad nepoznatih, ali u isti mah, izuzetno čudnih činjenica. Sasvim sigurno, knjiga „Ženski mozak“ neće razočarati žene. (A, niti muškarce. Ili, pak, muškarce koji se osjećaju kao žene ili muškarce koji žele nešto više naučiti o suprotnom spolu).

Nakon čitanja knjige, postala sam svjesna; crno na bijelomu – razlike. A, ponadala sam se, kako smo u suštini, ipak – jednaki. A, čak nas niti, za mene najmoćnije oruđe, najmoćnija sličnost, cipele, nisu uspjele spojiti. Ljudski, točnije, ženski hormoni i ženska genska karta, nenadmašivi su. Naime, iako je više od 99 % genetskog koda žena i muškarca u potpunosti jednako, manje od jedan posto – čini razliku. I to bitnu. (Hm, kao da to prije nismo svi skupa lijepo zaključili).

Moje uvjerenje o tome kako su muškarci i žene zapravo sličniji nego što su različiti rasplinulo se veoma skoro kao balon od sapunice. Odbijam vjerovati da niti pomoću cipela, da CIPELA, te dvije vrste nisu mogle pronaći sličnosti!

No, riječ stručnih osoba protiv mojeg uvriježenog mišljenja... Kao prava horoskopska Bikica, nastavljam po svome, pa me niti mali milijun stručnih istraživanja i riječi neće uspjeti pokolebati. Ja se i dalje „nalazim“ u ružičastom balonu (kao i većina, nadam se) i vjerujem kako uspješno uspijevamo premostiti sve, naizgled, nepremostive razlike. (Ako i ne, lijepo je i idealistički vjerovati kako će nas cipelice (ili bilo koja druga, naizgled, minorna sličnost, naposljetku, ipak spojiti i kako ćemo se naći na istoj valnoj duljini.)

Možda jesmo s različitih planeta, ali u ovome trenutku svima nam je dom planet Zemlja. I, upravo iz tog razloga, svi se trudimo biti ružičasti.

by Ela Vujanić

Zdrava Prehrana

Kulinarski savjeti

savjeti zdravlje

Frizure

Brzi i korisni savjeti

Recepti

Moda

Moda
Modni trendovi

Ljepota

Prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika

Dijeta

dijeta
Dijetalni recepti

Seks & Odnosi

sex i odnosi
Savijeti i iskustva

Recepti

recepti
Moja online kuharica