O karnevalu...

karneval

Nemate novaca za otići do Rio de Janeira ili Venecije? Nema veze...nama je bitno da imate mašte jer vas pozivamo da nam se priključite na tour de carneval!

Prije nego počnemo, potrebno je razjasniti nastanak samog naziva. Prema nekim teorijama on dolazi iz staro- talijanskog „carne levare“, doslovno „ostaviti meso“ jer se slavljenje karnevala odvija neposredno pred Korizmu, četrdesetodnevno vrijeme posta i odricanja.

Korizmeno razdoblje uključivalo je odricanje od mesa i drugih tjelesnih užitaka poput jedenja kolača, slastica ili zabave, u znak sjećanja na Kristovu muku. U kršćanskoj tradiciji završetak karnevalskog ludila pada na Pokladni utorak, dan prije Čiste srijede, početka Korizme.

Karneval svoje korijene vuče iz poganskih običaja i povezan je s proslavom dolaska proljeća. Tradicionalno, namjera mu je bila izokrenuti ustaljeni društveni poredak i barem nakratko zamijeniti postojeće uloge. I bogati i siromašni mogli su, u sigurnosti maski, uživati u razuzdanostima koje su pratile karneval.

Svaki je karneval doživljaj za sebe, no jeste li znali da se europski karnevali mogu klasificirati u čak 9 različitih tipova?! Prema Henryu  F. M. van der Kroonu, predsjedniku Federacije Europskih Karnevalskih Gradova (FECC) to su:

Nađete li se kojim slučajem do 28. veljače u Zagrebu zaputite se u Etnografski muzej. Tamo je 27. siječnja, u sklopu projekta Karneval Kralj Europe,  otvorena izložba Zimske maske plodnosti u europskom etnografskom kontekstu.
(www.carnivalkingofeurope.it/pdf/CKEIImostraHR.pdf)

U svakom slučaju, od Ria do Venecije, od Samobora do Rijeke uživajte u svim užicima koje vam nudi karneval. Plešite, maskirajte se, jedite krafne...Korizma će ionako prebrzo doći...

By Amalija Koren

Системы утепления фасадов